Landal.
Volledig scherm
Landal. © ANP

Gezinnen gaan massaal weekend weg tijdens onderwijsstaking

De onderwijsstaking van donderdag en vrijdag is voor veel gezinnen aanleiding een lang weekend naar een vakantiepark te gaan. Bij grote ketens die ook in deze regio huisjes verhuren, zoals Center Parcs, Landal GreenParks en Roompot, stromen de reserveringen binnen. 

Landal meldt zelfs een verdubbeling van het aantal reserveringen. Center Parcs spreekt van een ‘unieke situatie’, waarbij ruim 90 procent van de vakantiehuizen inmiddels geboekt is. Een kwart meer in vergelijking met hetzelfde weekend een jaar eerder. Bij Roompot ligt de toename tussen de 10 en 20 procent.

Poll

Tijdens de onderwijsstaking ga ik:

  • Een lang weekend weg. (10%)
  • Gewoon werken. (49%)
  • Thuisblijven met kind(eren). (27%)
  • Ik heb nog geen idee. (13%)
669 stemmen

Vanuit het hoofdkantoor van het Apeldoornse EuroParcs wordt gemeld dat er qua boekingen minstens een verdubbeling is ten opzichte van een jaar eerder. Kanttekening volgens de woordvoerder: de hele maand januari is het al veel drukker dan in dezelfde periode in 2019. 

Werken in het museum

Waar vakantieparken een stakingseffect merken, spelen andere organisaties er doelbewust op in. Diverse musea bieden gratis toegang op de dagen dat onderwijzers het werk neerleggen. In luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad kunnen ouders tegen een speciaal ‘stakingstarief’ donderdag rustig doorwerken, terwijl hun kinderen (vanaf 8 jaar) met een medewerker op onderzoek gaan tussen de vliegtuigen. Het museumrestaurant bestaat die dag uit werkplekken voor vaders en moeders.

Speciale rondleidingen voor kinderen, en werkplekken voor ouders. Op die manier hoopt Aviodrome papa's en mama's uit de brand te helpen tijdens de lerarenstaking.
Volledig scherm
Speciale rondleidingen voor kinderen, en werkplekken voor ouders. Op die manier hoopt Aviodrome papa's en mama's uit de brand te helpen tijdens de lerarenstaking. © Aviodrome

Vechtdal