Volledig scherm
Gerbert Warmelink bij het Giethemer Kerkpad, waar tot nu toe niet werd gestrooid in de winter. © Frank Uijlenbroek

Giethemer Kerkpad eindelijk in Ommer strooiroute

Gerbert Warmelink, veehouder uit de Ommer buurtschap Giethmen, is blij. Na jarenlang te hebben gesmeekt om het Giethemer Kerkpad bij gladheid te strooien, is de gemeente eindelijk gezwicht voor de aanhoudende verzoeken van Warmelink en zijn medebestuursleden van Plaatselijk Belang. ,,We hebben een oplossing voor de korte en de langere termijn voor het opnemen van Giethmen in de strooiroutes’’, vertelt wethouder Leo Bongers. ,,Voor de korte termijn huren we een externe partij in die daar bij sneeuw en ijzel gaat strooien. Voor de langere termijn werken we aan een extra strooiwagen, die we flexibel kunnen inzetten. Die neemt dan niet alleen het Giethemer Kerkpad mee, maar ook andere fiets- en wandelpaden waar het glad is.’’

De uitbreiding van de gemeentelijke strooiroutes is ook opgenomen in de begroting voor het komende jaar, en wordt daarin als een proefproject genoemd. Een bedrag staat daar niet bij vermeld.

Nadat meerdere PB-bestuurders in voorgaande jaren al herhaaldelijk aandacht vroegen voor het probleem maar nul op hun rekest kregen, was begin dit jaar de maat vol voor vice-voorzitter Warmelink, die zelf aan de Oude Hammerweg zijn veehouderij runt, op steenworp afstand van het kerkpad. Eind januari was er een flink pak sneeuw gevallen en ontstond een spekgladde ijspiste op de fietsroute die Lemelerveld, Dalmsholte en Giethmen verbindt met Ommen. Volgens Warmelink fietsen hier elke dag 75 tot honderd mensen langs, vooral jongeren die in Ommen voortgezet onderwijs volgen. 

Kortste weg

,,De gemeente zei altijd dat er wel alternatieve routes in de buurt zijn waar wel wordt gestrooid, zoals de Dalmsholterweg richting Nieuwebrug, maar dan moet je extra kilometers rijden en vooral de jeugd doet dat niet, die volgt toch liever de kortste route via het ‘kerkpad’. Dat deden we zelf vroeger toch ook!?’’ Warmelink (58) is blij dat het Ommer college nu eindelijk overstag is gegaan. 

Handschoen opgepakt

Begin dit jaar sprak hij via de Stentor vooral Bongers’ partij – de Lokale Partij Ommen - aan, omdat die er kort daarvoor had gepleit dat Ommen in 2021 zou worden uitgeroepen tot Fietsgemeente van het Jaar. ,,Dan moet je ook in de wintermaanden zorgen dat alle drukke fietsroutes veilig zijn en bij gladheid goed worden gestrooid’’, stelde Warmelink toen. ,,LPO-raadslid Hemmink heeft de handschoen opgepakt en contact met mij opgenomen, en beloofd dat hij zich met zijn partij hard zou maken voor het strooien op het Giethemer Kerkpad. Heel mooi dat dat nu gelukt is, hopelijk weet de gemeente het straks ook waar te maken.’’

Vechtdal