Volledig scherm
Voor het eerst in Ommen is zaterdag 22 december het Kerst-event Follow the Star(s) te zien. De organisatoren van muziekvereniging Crescendo Mieke Veurink (links) en Marieke van Elburg (rechts) en Elsemieke Elst van dansschool Elle Dansé hopen op veel belangstelling. COPYRIGHT ALEX MULDER © Alex Mulder

Grootste kerst-event ooit in Ommen moet inwoners meer verbinden

Tegen de tweehonderd Ommenaren musiceren, dansen en zingen zaterdag 22 december in de sporthal van het multifunctioneel centrum Carrousel tijdens het Kerst-event  Follow the Star(s).  Zij zetten een groot kerstspektakel neer dat nog niet eerder in de stad te zien was. 

Zenuwen, die gieren Mieke Veurink al een tijdje door de keel. Anderhalf jaar heeft de initiatiefneemster het Kerst-event Follow the Star(s) voorbereid. Met een aantal andere leden van de 110 jaar oude muziekvereniging Crescendo, waaronder Marieke van Elburg en ook eigenaar van dansschool Elle Dansé, Elsemieke Elst. ,,En nu is het bijna zover’’, zegt de muzikant die de bariton speelt. Ik kan er niet meer van slapen en denk telkens; ‘Hebben we nu alles wel geregeld?’.’’

Wat klein begon, is uitgegroeid tot voor Ommense begrippen een groot evenement. 48 Crescendo-muzikanten25 zangertjes van kinderkoor De Engeltjes, 45 personen van een gelegenheidskoor, 30 dansers van dansschool Elle Dansé. De jonge dirigent Paul van Dalen leidt het orkest. Twee verhalenvertellers op het podium en heel veel vrijwilligers achter de schermen dienen als smeerolie voor het anderhalf uur durende programma. 

Verbinden

Doel is van meet af aan geweest het kerst-event te laten verbinden. Niet alleen door deelname van diverse culturele instanties. Ook door verschillende muziekstijlen in het programma te verweven. Door niet alleen het klassieke kerstverhaal te vertellen, maar ook een modern verhaal over een kerstster die een reis maakt voor geloof, hoop en liefde. Het feit dat de voorstelling niet in een kerk wordt opgevoerd, moet mensen die niet-kerkelijk zijn over de streep trekken te komen.

Repetitie

Alle muziek, dans en kooronderdelen van het event zijn de afgelopen maanden afzonderlijk van elkaar geoefend. Bij de generale repetitie zaterdagmiddag moet blijken of alles loopt zoals van te voren op papier is bedacht. Regisseur Marieke van Elburg heeft er het volste vertrouwen in dat het goed komt. 

Zonder subsidie van de gemeente Ommen was het nooit gelukt om dit te kunnen realiseren, zegt het drietal. De kosten lopen al snel op naar de achttienduizend euro. ,,Dat ben je zo kwijt aan licht, geluid, zaalhuur en het bladmuziek dat extra bijgedrukt moet worden’’', zegt Van Elburg. 

Gratis

Het evenement is dankzij de subsidie gratis toegankelijk. Daar zit een nadeel aan. Vooraf is niet in te schatten hoeveel mensen er komen. Er zijn driehonderd stoelen beschikbaar en in de rest van de zaal staan ‘voor een informeel karakter’ sta-tafels. ,,Als iedere deelnemer wat gezinsleden meeneemt, zitten we al snel op zeshonderd mensen’’, rekent de regisseur voor. Mieke Veurink hoopt op meer. Ze droomt van een volle zaal met zeker duizend man. ,,De dans, de muziek, het verhaal, ik kan je vertellen dat het kippenvel geeft.’’

De voorstelling Kerst-event Follow the Star(s) begint om 20.00 uur. Vooraf is er een expositie te bezichtigen en nadien is er een afterparty.

 1. Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbreiding koopzondagen; supermarkten vanaf 22 december elke zondag open
  PREMIUM

  Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbrei­ding koopzonda­gen; supermark­ten vanaf 22 december elke zondag open

  Ommenaren kunnen vanaf 22 december elke zondagmiddag boodschappen doen bij de supermarkten in hun stad. Andere winkeliers zullen lang niet alle 52 zondagen van het jaar hun deuren openen, maar waarschijnlijk wel kiezen voor meer dan het huidige aantal van twaalf koopzondagen. Dat is de verwachting van de Handelsvereniging Ommen die momenteel de wensen van de ondernemers in kaart brengt.
 2. Avonturier Jasper Nijland uit Ommen zeilt naar fotografenparadijs Antarctica
  PREMIUM

  Avonturier Jasper Nijland uit Ommen zeilt naar fotografen­pa­ra­dijs Antarctica

  Jasper Nijland, geboren en getogen in de Zwolse buurtschap Herfte en sinds vorig jaar inwoner van Ommen, noemt zichzelf een ‘avontuurlijke wereldreiziger met grote passie voor fotografie, videografie en de agrarische sector’. Medio deze maand wordt een grote droom werkelijkheid: aan boord van een monumentaal zeilschip gaat hij op expeditie naar Antarctica. In de voetsporen van beroemde ontdekkingsreizigers als James Cook, Charles Darwin en Roald Amundsen.

Vechtdal