Gulden Snede laat kasteel Eerde bloeien

In ‘Jip- en Janneke-taal’ uitleggen hoe kasteel Eerde in de achttiende eeuw is ontworpen volgens de richtlijnen van de Gulden Snede is zo makkelijk nog niet. Want je hebt te maken met allerlei getallen en verhoudingen, die voor leken ingewikkeld zijn, vertelt Maarten Vos, ‘tuinbaas’ van de historische buitenplaatsen van Natuurmonumenten in Salland en de Achterhoek.

Het kasteelpark van Eerde bestaat uit strakke, symmetrisch aangelegde vakken, legt de 51-jarige specialist op gebied van historische tuinen en parken van Natuurmonumenten uit. ,,Voor het herstel van het landgoed in het totaalplan ‘Eerde 2020’ is tien jaar geleden onderzoek gedaan naar de historie. Dan bekijk je wat er van het oorspronkelijke landgoed nog over is om te kunnen bepalen wat er aan moet gebeuren. Eerde is echt een museum van historische tuinstijlen, ontworpen volgens het toen populaire Franse classicisme, daarna is in sommige bosvakken ook de late landschapsstijl toegepast, een modeverschijnsel dat je vooral in Engeland veel ziet.’’ Het kasteel en park aan de Hammerweg bij Ommen zijn in het begin van de achttiende eeuw ontworpen voor de adellijke familie Van Pallandt. 

 1. Recreatievaart wacht met smart op Vechtvlinder-sluizen
  PREMIUM

  Recreatie­vaart wacht met smart op Vechtvlin­der-slui­zen

  Op de donderdag voor Pasen start traditiegetrouw de recreatievaart op de Overijsselse Vecht. Het hart van menig watersportliefhebber klopt deze jaargang extra snel omdat de hele rivier binnenkort eindelijk bevaarbaar is, vanaf de Duitse grens bij De Haandrik tot aan de monding in het Zwarte Water bij Zwolle. Dat is te danken aan de sluizen die zijn aangelegd naast de stuwen bij Diffelen en Junne. Er is echter één probleem: die nieuwe sluizen gaan pas op 1 juni open omdat de innovatieve zelfbedieningssystemen de komende weken eerst nog getest moeten worden.
 2. Gasloos bouwen in Vlierlanden verplicht: Ommenaren dreigen kavel terug te geven
  PREMIUM

  Gasloos bouwen in Vlierlan­den verplicht: Ommenaren dreigen kavel terug te geven

  De gemeente Ommen staat niet toe dat er op een gedeelte van de Vlierlanden woningen gebouwd gaan worden die alsnog een gasaansluiting krijgen. Een groep potentiële bewoners overweegt nu om kavels terug te geven, omdat de kosten van het verplicht gasloos bouwen de pan uit zouden rijzen. ,,Een stijging van minimaal 16.000 tot circa 25.000 euro. Disproportioneel, en dusdanig hoog om teruggave te overwegen.”

Vechtdal