Volledig scherm
PREMIUM
Han Bouman inspecteert een rode wouw. © Ella Roelfs-Rijzebol

Han uit Beerzerhaar ringt op zijn 82ste voor het eerst oehoes en rode wouwen

Han Bouman is inmiddels 82 jaar, maar ringt nog jaarlijks honderden vogels. Aan de keukentafel vertelt de vogelaar uit Beerzerhaar vele verhalen. Met weer een primeur: voor het eerst in zijn leven mocht hij afgelopen voorjaar twee jonge oehoes ringen, die voor zover bekend voor het eerst in het Vechtdal groot zijn gebracht. 

,,Ik ben in 1957 begonnen met het ringen van vogels. Elk jaar geef ik aan de vogelwerkgroep van de Vereniging Natuur en Milieu de Vechtstreek door hoeveel bosuilen, kerkuilen, buizerds, haviken et cetera ik heb geringd. Hoeveel het er in totaal zijn, zou ik niet weten, maar het zijn er zeker duizenden. Dit jaar had ik een primeur, want ze hadden voor het eerst in het Vechtdal een nest van de oehoe - de grootste uil die hier voorkomt - gevonden. In Twente, Gelderland en Limburg brachten oehoes in het wild al meerdere nesten groot. Dit nest was gevonden ergens in de gemeente Ommen, waar precies zeg ik niet om de broodnodige rust hier te waarborgen. Ik mocht de twee jongen ringen, dat is toch geweldig.’’ 

 1. Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbreiding koopzondagen; supermarkten vanaf 22 december elke zondag open
  PREMIUM

  Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbrei­ding koopzonda­gen; supermark­ten vanaf 22 december elke zondag open

  Ommenaren kunnen vanaf 22 december elke zondagmiddag boodschappen doen bij de supermarkten in hun stad. Andere winkeliers zullen lang niet alle 52 zondagen van het jaar hun deuren openen, maar waarschijnlijk wel kiezen voor meer dan het huidige aantal van twaalf koopzondagen. Dat is de verwachting van de Handelsvereniging Ommen die momenteel de wensen van de ondernemers in kaart brengt.
 2. Avonturier Jasper Nijland uit Ommen zeilt naar fotografenparadijs Antarctica
  PREMIUM

  Avonturier Jasper Nijland uit Ommen zeilt naar fotografen­pa­ra­dijs Antarctica

  Jasper Nijland, geboren en getogen in de Zwolse buurtschap Herfte en sinds vorig jaar inwoner van Ommen, noemt zichzelf een ‘avontuurlijke wereldreiziger met grote passie voor fotografie, videografie en de agrarische sector’. Medio deze maand wordt een grote droom werkelijkheid: aan boord van een monumentaal zeilschip gaat hij op expeditie naar Antarctica. In de voetsporen van beroemde ontdekkingsreizigers als James Cook, Charles Darwin en Roald Amundsen.

Vechtdal