Het gemeentehuis in Ommen is de laatste maanden een hangplek voor jeugd geworden. En die zorgt nu voor overlast.
Volledig scherm
Het gemeentehuis in Ommen is de laatste maanden een hangplek voor jeugd geworden. En die zorgt nu voor overlast. © Google Streetview

Hangverbod na hinderlijk gedrag rond gemeentehuis Ommen: ‘jeugd bij ambtenaren voor de ramen’

De gemeente Ommen en de politie hebben een officieel ‘hangverbod’ ingesteld rondom het stadhuis aan de Chevalleraustraat. De jeugd heeft het volgens wijkagent Jan Voortman dusdanig verstierd dat de omgeving voor minstens een half jaar als verboden terrein wordt ingesteld. Een stenenincident dinsdagavond was de spreekwoordelijke druppel. 

De jongeren die overdag maar ook 's avonds bij het gemeentehuis rondhangen hebben hun krediet bij de gemeente Ommen en bij wijkagent Jan Voortman verspeeld. De tekst op meerdere A4-tjes laten aan duidelijk niets te wensen over: ‘overtreding wordt bestraft met een geldboete van de eerste categorie'. Volgens Voortman is het nodig, na maanden van overlast. ,,We zien een toename van de troep die er wordt achtergelaten, constateren hinderlijk gedrag en zien dat er vernielingen zijn gepleegd. Zo’n veertig raamdorpels zijn kapot geslagen. Een flinke schadepost.”

Hinderlijk gedrag

Het gemeentehuis van Ommen ligt tussen het Vechtdal College en de Albert Heijn in. Leerlingen doen zo tussen de lessen door of na schooltijd boodschappen, om die dan bij het gemeentehuis op te eten. Het zorgt voor hinderlijk gedrag, vinden ambtenaren, die als ze aan het werk zijn maar zo een jongere voor het kantoorraam kunnen treffen. ,,Het stoort, en dat willen we gewoon niet meer”, zegt Voortman. ,,Soms worden jongeren door de bode van de gemeente op hun gedrag aangesproken, waarna ze schoorvoetend vertrekken en best een grote mond hebben. Dat tolereren we niet meer.”

De burgemeester is op de hoogte gesteld van het hangverbod, en ook van het incident dat dinsdag voor de politie de doorslag gaf. Opnieuw hield jeugd zich hinderlijk op rond het gemeentehuis en dit keer werd er met kleine stenen gegooid. Eentje daarvan belandde op een auto van een ambtenaar, die de politie belde en melding maakte van ingegooide ruit. Dat klopte weliswaar niet en schade was er evenmin, toch nam de politie verschillende jongeren voor verhoor mee naar het bureau. ,,Je hoort dan altijd dat anderen het gedaan hebben. Dat is prima, maar dan pakken we nu voor iedereen maar door. We hebben ze zo vaak gewaarschuwd om deze plek niet te verpesten, anders wordt het een verboden plek. Op grond van de APV hebben we dat nu zo gedaan.”

Chillen

En dat verbod gaat minstens een half jaar gelden, is Voortman duidelijk. Een echt vaste plek naast jongerencentrum Punt of de skatebaan om te chillen heeft de jeugd in Ommen zo niet, maar dat maakt volgens de wijkagent niets uit. ,,Je kunt bij de skatebaan of bij het jongerencentrum rustig zitten. Maar met mooi weer ook best aan de Vecht of in de parken. Geen enkel probleem, zolang je er geen puinhoop van maakt.”   

  1. Zebrapaden Ommen ‘schijnveilig’: omwonenden willen meer maatregelen
    video

    Zebrapaden Ommen ‘schijnvei­lig’: omwonenden willen meer maatrege­len

    Na een dodelijk ongeval in december op een zebrapad in de Julianastraat, was het afgelopen week weer raak op dezelfde ontsluitingsroute voor het centrum van Ommen. Een paar honderd meter verder, op het zebrapad in de Schurinkstraat bij de Lidl, raakte donderdagochtend een vrouw gewond bij het oversteken. Volgens omwonenden wordt op de vorig jaar heringerichte weg nog altijd veel te hard gereden en moet de maximum snelheid omlaag naar 30 km per uur.

Vechtdal