Glooiend heideveld in Natura 2000-gebied Beerze met jeneverbesstruwelen.
Volledig scherm
PREMIUM
Glooiend heideveld in Natura 2000-gebied Beerze met jeneverbesstruwelen. © Mark Zekhuis/Landschap Overijssel

Heideherstel Beerze gaat verder

In Natura 2000-gebied Beerze wordt binnenkort verder gewerkt aan de omvorming van bos naar hei. Vanaf eind februari worden stobben van gekapte bomen opgeruimd, greppels gedempt en de strooisellaag verwijderd, waardoor jeneverbes en heide beter kunnen gedijen. 

In de vorige eeuw verdween in Overijssel bijna 90 procent van de heidevelden, ook in de Ommer buurtschap Beerze werd steeds meer heide verdrongen door bos. De Europese Unie wees het 400 hectare grote terrein aan als Natura 2000-gebied, waardoor Landschap Overijssel hier de heide kan herstellen en uitbreiden. Van half oktober 2018 tot half maart 2019, de start van het broedseizoen, is in Beerze al 40 van de geplande 55 hectare bos gekapt. 

  1. In de voetsporen van onze bevrijders: De vrijheid komt in Gramsbergen met een rouwrand
    PREMIUM
    Podcast

    In de voetsporen van onze bevrijders: De vrijheid komt in Gramsber­gen met een rouwrand

    Terwijl de geallieerden in Gelderland en Zuid-Overijssel nog in felle gevechten zijn verwikkeld, duiken in Noord-Overijssel plots Canadese troepen op. Ze brengen de vrijheid in het Vechtdal. In Gramsbergen en Ane vloeien niet alleen tranen van blijdschap. Onze verslaggever, historicus Niek Megens, trekt mee in het voetspoor van de bevrijders. Vandaag deel 3: vrijheid met een rouwrandje in Gramsbergen.

Vechtdal