Volledig scherm
PREMIUM
Glooiend heideveld in Natura 2000-gebied Beerze met jeneverbesstruwelen. © Mark Zekhuis/Landschap Overijssel

Heideherstel Beerze gaat verder

In Natura 2000-gebied Beerze wordt binnenkort verder gewerkt aan de omvorming van bos naar hei. Vanaf eind februari worden stobben van gekapte bomen opgeruimd, greppels gedempt en de strooisellaag verwijderd, waardoor jeneverbes en heide beter kunnen gedijen. 

In de vorige eeuw verdween in Overijssel bijna 90 procent van de heidevelden, ook in de Ommer buurtschap Beerze werd steeds meer heide verdrongen door bos. De Europese Unie wees het 400 hectare grote terrein aan als Natura 2000-gebied, waardoor Landschap Overijssel hier de heide kan herstellen en uitbreiden. Van half oktober 2018 tot half maart 2019, de start van het broedseizoen, is in Beerze al 40 van de geplande 55 hectare bos gekapt. 

  1. Volkspartij Ommen vraagt Tweede Kamer omstreden uitbreiding Veldzicht te schrappen
    PREMIUM

    Volkspar­tij Ommen vraagt Tweede Kamer omstreden uitbrei­ding Veldzicht te schrappen

    ,,Het kan toch niet zo zijn dat ongedocumenteerde illegale vreemdelingen onrust, angst of overlast veroorzaken’’, stelt Gerrit de Jonge uit Ommen. Daarom wil het raadslid van de Volkspartij Ommen Vooruit (VOV) dat minister Grapperhaus de plannen schrapt om het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht in Balkbrug uit te breiden met twintig plaatsen voor ongedocumenteerde vreemdelingen met psychiatrische problemen, buiten de poorten van de instelling.

Vechtdal