Volledig scherm
IPTCBron Frank Uijlenbroek;ffu.nl/Frank Uijlenbroek Ommen;nl;Netherlands;OMMEN Plekje van Henk Ruiter. Foto: Oude Vechtarm aan de Zeeserweg en muziek is voor Henk bijzonder. FFU PRESS AGENCY COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK © Frank Uijlenbroek

Henk Ruiter uit Ommen wint Hans Grotenhuisprijs

Ommenaar Henk Ruiter mag zich de eerste winnaar van de Hans Grotenhuisprijs noemen. Hij krijgt de prijs van Natuur en Milieu Overijssel voor zijn initiatief  'Het Varsenerveld'.  

,,Wij zijn er ontzettend blij mee", reageert Ruiter op het winnen van deze prijs. ,,Dit is een mooie opsteker. Het is ook extra bijzonder, omdat de naamgever zo ernstig ziek is." Hans Grotenhuis, die zichzelf jarenlang inzette voor de natuur, heeft kanker. Hij is er dusdanig slecht aan toe dat hij vandaag niet bij de prijsuitreiking aanwezig kon zijn. 

Paplepel 

De prijs werd uitgereikt aan een inwoner van Overijssel die zich heeft ingezet voor bewonersinitiatieven op het gebied van natuurbeheer. Ruiter zorgt al twintig jaar samen met een groep vrijwilligers voor het onderhoud van een stuk natuur in Ommen. ,,Het was vroeger van de gemeente en nu zorgen wij voor het maaien en afvoeren. Soms helpen schapen en koeien mee. Ik kende het stuk al vanaf mijn jeugd. Ik ben een echte natuurliefhebber, het is mij met de paplepel ingegoten."

De prijs die Ruiter in ontvangst neemt is een houtsculptuur. Daarnaast mag hij zelf bepalen wie de volgende winnaar wordt. ,,Als ik een mooi initiatief tegenkom, dan geef ik de prijs door. Maar dat hoeft niet per se al volgend jaar te zijn."

Hobby 

Ondanks het winnen van deze prijs gaat Ruiter niet stoppen op zijn hoogtepunt. ,,Ik ga net zo lang door tot ik er geen zin meer in heb. Wij mij betreft kan dat nog wel twintig jaar. Ik doe het met veel plezier en liefde en met een groep enthousiaste mensen om mij heen. Ik zie het ook niet als werk, maar als een uit de hand gelopen hobby."

Ruiter liet de andere twee genomineerden, Harm Piek uit Dwarsgracht en Herman Stevens uit Vriezenveen, achter zich. 

Vechtdal