Dit gehamerd metalen roomstel van Maurits en Leentje Godschalk, die trouwden in Ommen, is onlangs teruggegeven aan nazaten van deze Joodse familie.
Volledig scherm
PREMIUM
Dit gehamerd metalen roomstel van Maurits en Leentje Godschalk, die trouwden in Ommen, is onlangs teruggegeven aan nazaten van deze Joodse familie. © Gerko Warner

Huwelijkscadeau terug bij familie van in Ommen getrouwd en ondergedoken Joods paar

Een antiek roomstel en art-decoschaal die het Joodse echtpaar Maurits en Leentje Godschalk meer dan een eeuw geleden in Ommen cadeau kregen bij hun huwelijk, zijn onlangs teruggegeven aan nazaten van het vermoorde paar. Dat lukte mede dankzij de inzet van Gerko Warner, kenner van de Joodse geschiedenis van Ommen. 

  1. Ommerschans hoopt stiekem mee te kunnen profiteren van status werelderfgoed
    PREMIUM

    Ommer­schans hoopt stiekem mee te kunnen profiteren van status werelderf­goed

    Vier voormalige Koloniën van Weldadigheid zijn door de Unesco aangemerkt als werelderfgoed. Dat predikaat siert Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen, en Wortel in België. Ommerschans, Willemsoord en het Vlaamse Merksplas vielen al eerder buiten de boot, omdat er te weinig bewaard bleef van die koloniën. ,,Logisch’’, reageert voorzitter Jan Smits van de historische vereniging de Ommerschans, ,,er is bijna niks meer van te vinden.’’ Toch hoopt Smits dat de schans kan meeprofiteren van de extra naamsbekendheid.

Vechtdal