Dit gehamerd metalen roomstel van Maurits en Leentje Godschalk, die trouwden in Ommen, is onlangs teruggegeven aan nazaten van deze Joodse familie.
Volledig scherm
PREMIUM
Dit gehamerd metalen roomstel van Maurits en Leentje Godschalk, die trouwden in Ommen, is onlangs teruggegeven aan nazaten van deze Joodse familie. © Gerko Warner

Huwelijkscadeau terug bij familie van in Ommen getrouwd en ondergedoken Joods paar

Een antiek roomstel en art-decoschaal die het Joodse echtpaar Maurits en Leentje Godschalk meer dan een eeuw geleden in Ommen cadeau kregen bij hun huwelijk, zijn onlangs teruggegeven aan nazaten van het vermoorde paar. Dat lukte mede dankzij de inzet van Gerko Warner, kenner van de Joodse geschiedenis van Ommen. 

 1. Presentatie wandeling en dvd Joods Ommen

  Presenta­tie wandeling en dvd Joods Ommen

  OMMEN - De Stichting Herdenking Joods Ommen heeft dinsdagavond een stadswandeling gepresenteerd met als titel 'Stilstaan bij Stolpersteine'. In een bijeenkomst in De Kern werd het eerste exemplaar van de brochure, geschreven door Gerko Warner, overhandigd aan het Unifonds, de sponsor van de brochure. De stadswandeling voert van de plaats waar de synagoge heeft gestaan langs plaatsen waar Joodse stadgenoten hebben gewoond naar de Joodse begraafplaats.
 2. In Ommen vrezen ze de onveilige Zwolseweg: ‘Het is hier net Zandvoort, met daar de Tarzanbocht’
  PREMIUM

  In Ommen vrezen ze de onveilige Zwolseweg: ‘Het is hier net Zandvoort, met daar de Tarzan­bocht’

  De Zwolseweg aan de zuidkant van de Vecht bij Ommen is volgens Paul van Duuren en Arnold Huijsmans en anderen welhaast een racebaan. Ze zijn teleurgesteld in de gemeente, die in een nieuw verkeersplan nauwelijks aandacht voor ‘het circuit’ bij hen voor de deur zou hebben. ,,Fietsers, wandelaars, auto's, tractoren, invalidewagentjes, huifkarren. Alles rijdt hier door elkaar.”
 1. Pfizer: 1 juli is haalbaar voor vaccinatie alle volwassenen
  Play

  Pfizer: 1 juli is haalbaar voor vaccinatie alle volwasse­nen

 2. Vietnamees meisje (2) wordt gered door heldhaftige bezorger
  Play

  Vietnamees meisje (2) wordt gered door heldhafti­ge bezorger

Vechtdal