Volledig scherm
De dikke steen. Deze steen ligt op de route Spoor van de Leeuw op de Lemelerberg. Foto Erna Lammers

In het spoor van de rode leeuw

UIT WANDELEN 6 - LEMELERBERG - Het blijft verrassend. Vanaf Lemelerveld de borden volgen naar de Lemelerberg, op een heuvelachtige weg met bomen links en rechts ineens de glooiende hellingen zien, de open vlakte, de grote parkeerplaats en het restaurant van de Lemelerberg.

Dit is het startpunt van de wandeling van vandaag. Er zijn verschillende wandelroutes om uit te kiezen, ook een voor mensen die slecht ter been zijn of afhankelijk van een rolstoel. De route 'Spoor van de Leeuw' echter bestaat voor een groot deel uit mul zand en paden met veel boomstronken.

Park 1813
Lopend langs het restaurant de heuvel op, passeert de wandelaar het beeld van de Rode Leeuw, hoog op een sokkel, uitkijkend over de heidevelden. Zo waakt de leeuw al sinds 1913 over ‘Park 1813’, zoals de officiële naam is van dit gebied, dat werd gesticht ter herdenking van 100 jaar onafhankelijkheid van de Nederlandse Staat. Op de achterkant van het beeld is een tekst aangebracht, dat het verhaal van het ontstaan van het park verteld.

Uitkijkpunt
Na korte tijd buigt de route af en verandert de goede begaanbaarheid van het eerste stuk in een mooi, doch zanderig en boomstronken rijk wandelpad. Via de heuvel met het uitkijkpunt – even tijd nemend om rond te kijken – slingert het pad de bossen in. Niet lang daarna doemt een t-splitsing op en kan de wandelaar kiezen voor de verkorte route van 2,5 kilometer of doorlopen en de 4 kilometer volmaken.

De dikke steen
Wie de langere route kiest wandelt over een zanderig pad waar de uitlopers van boomstronken fungeren als traptreden en ziet even later een vreemd gevormde enorme kei in een zandkuil liggen. Een geschikt moment om even te pauzeren op een van de banken en eventueel meewandelende kinderen de kei te laten ontdekken.

Kort hierna wordt het pad heel mul, bereikt een open vlakte met heidestruiken om even later weer in het bos verder te gaan. Hier gaat het naaldbos ook over in een loofbos en filtert het blad het zonlicht waardoor er een schaduwspel ontstaat van licht en donker. Het Spoor van de leeuw loopt heel even parallel aan een zandweg met fietspad, voor het weer de bossen in gaat. In dit deel staan ook jeneverbesstruiken, heel herkenbaar door hun afwijkende en grillige vorm.

Na een ‘haarspeldbocht’ loopt de wandelaar weer even tussen de imponerende hoge naaldbomen door, het bos is hier heel gemengd. Glooiend landschap, groen in alle mogelijke varianten. Begrensd door bomen, dan weer open liggend.

Gedachtenishoek
In de buurt van het restaurant gekomen staan links en rechts van het pad hele jonge bomen. Zij maken deel uit van de Gedachtenishoek. Op dit deel van de Lemelerberg kan iedereen een boom laten planten ter herdenking, of herinnering. Wie meer van de Gedachtenishoek wil zien gaat hier naar rechts, maar het pad naar het eindpunt gaat hier naar links.

Hirsch
Het laatste stuk van de wandeling loopt rond een heidegebied en vlak voor de parkeerplaats wacht de wandelaar nog een laatste verrassing: daar ligt Hirsch, het beeld van Hellen Abma. Ter gelegenheid van de onthulling in 2006 is ook een fabel geschreven: de Reeën van de Lemelerberg.

DOWNLOAD HIER DE BESCHRIJVING MET FOTO'S IN PDF

Praktisch
Het Park 1813 maakt deel uit van Landschap Overijssel. Op de website www.beleefdelemerberg.nl is een interactieve kaart te vinden, met informatie en spelletjes.

Bereikbaarheid

Per auto.
Aan de Kerkweg ligt restaurant de Lemelerberg. Op de parkeerplaats voor dit restaurant starten diverse wandelroutes, waaronder de rolstolroute en Het spoor van de Leeuw. Adres: Kerkweg 32, 8148 PZ Lemele.
Klik hier voor de routebeschrijving

Openbaar vervoer
Niet met openbaar vervoer bereikbaar

Horeca
Er is een kiosk voor kleine hapjes, ijs en koffie: open in de middaguren.
Het restaurant Lemelerberg is tot 18 augustus open van woensdag t/m zondag van 11.00 tot 18.00 uur, daarna alleen in het weekend. Meer info: http://de-lemelerberg.nl/

In de omgeving, naast de parkeerplaats:
De bosspeelplaats ‘In het hol van de Leeuw’ met allerlei speelmogelijkheden

Meer informatie:
Landschap Overijssel
Beleef de Lemelerberg
Fabel beeld Hirsch
​Wandelnetwerk Salland

Foto’s en tekst Erna Lammers

Volledig scherm
KLIK OP DEZE FOTO VOOR MEER FOTO'S. Wandeling over de Lemelerberg. Foto Erna Lammers
Volledig scherm
De Lemelerberg. Foto Erna Lammers
Volledig scherm
Spoor van de Leeuw (rode stip/paaltjes) heet de gekozen wandeling over de Lemelerberg. Foto Erna Lammers
Volledig scherm
Wandeling over de Lemelerberg. Deze kan hier ingekort worden, maar de beschreven route is de lange. Foto Erna Lammers
Volledig scherm
Wandeling over de Lemelerberg. Foto Erna Lammers
Volledig scherm
Het beeld Hirsch van hellen Abma op de Lemelerberg. Foto Erna Lammers
Volledig scherm
Wandeling over de Lemelerberg. Foto Erna Lammers
Volledig scherm
In het Hol van de Leeuw heet de neiwue bosspeelplaats, naast de parkeerplaats bij restaurant de Lemelerberg. Foto Erna Lammers
Volledig scherm
De Lemelerberg. Foto Erna Lammers
Volledig scherm
De Lemelerberg. Foto Erna Lammers
Volledig scherm
De kiosk op de parkeerplaats bij restaurant de Lemelerberg is iedere middag open. Foto Erna Lammers
Volledig scherm
De rode leeuw waakt over de Lemelerberg. Foto Erna Lammers
Volledig scherm
Wandeling over de Lemelerberg. Foto Erna Lammers
Volledig scherm
Wandeling over de Lemelerberg. Foto Erna Lammers

Vechtdal