Volledig scherm
PREMIUM
Drie generaties Kouwen, met van links naar rechts Nico, Henk en Dirk-Jan. © Frank Uijlenbroek

Kouwen: slager van Lemele en Nieuwleusen tot Addis Abeba

Opa Henk (86) komt al wapperend met een tientje aanlopen, dat hij zojuist bij de wekelijkse biljartavond in Lemelerveld in zijn hand kreeg gedrukt. Of hij de volgende keer weer wat van die lekkere rookworsten mee kan nemen, die ze bij Kouwen in Lemele zelf in elkaar draaien. Kleinzoon Dirk-Jan (31) neemt het biljet over en zegt dat het goed komt.

Ondertussen zet diens vader Nico (58) de koffiebekers nog een keer onder de automaat, en schuift het slagerspersoneel aan om de dag nog eens door te nemen. ,,Opa helpt met kerst nog volop mee als we de rollades in elkaar draaien", fluistert Nico. ,,Hij is nog hartstikke fit en komt iedere dag wel even een kijkje nemen. We zijn een slagersfamilie, en over opvolging hebben we gelukkig niet te klagen. Zoon Dirk-Jan neemt het hier over, maar de slagerij in Nieuwleusen is van mijn broer Gerben. En zijn zoon Mark helpt ook mee.” In Nieuwleusen begon het overigens, toen de oudste Kouwen al in 1952 met de bakfiets langs de boerderijen ging om spek en worst te verkopen. Hoe het komt dat generatie op generatie de vleeshouwerij blijft bestieren? ,,Ik denk dat het te maken heeft met het plezier dat je uitstraalt.”

  1. 20-2-20 populaire trouwdatum in Dalfsen en Hardenberg; Ommer agenda nog leeg
    PREMIUM

    20-2-20 populaire trouwdatum in Dalfsen en Hardenberg; Ommer agenda nog leeg

    Koning Willem Alexander en koningin Máxima ontketenden met hun huwelijk op 02-02-2002 een ware rage: trouwen op ‘de perfecte datum’. Zo waren 06-06-’06 en 1-7-’17 populaire data om een relatie te bekronen met goud of zilver. Ook dit jaar liggen weer enkele bijzondere cijfercombinaties in het verschiet. Met als topper 20-02-2020. Die donderdag is het drukker dan normaal in de trouwlocaties in het Vechtdal.

Vechtdal