Volledig scherm
PREMIUM
Drie generaties Kouwen, met van links naar rechts Nico, Henk en Dirk-Jan. © Frank Uijlenbroek

Kouwen: slager van Lemele en Nieuwleusen tot Addis Abeba

Opa Henk (86) komt al wapperend met een tientje aanlopen, dat hij zojuist bij de wekelijkse biljartavond in Lemelerveld in zijn hand kreeg gedrukt. Of hij de volgende keer weer wat van die lekkere rookworsten mee kan nemen, die ze bij Kouwen in Lemele zelf in elkaar draaien. Kleinzoon Dirk-Jan (31) neemt het biljet over en zegt dat het goed komt.

Ondertussen zet diens vader Nico (58) de koffiebekers nog een keer onder de automaat, en schuift het slagerspersoneel aan om de dag nog eens door te nemen. ,,Opa helpt met kerst nog volop mee als we de rollades in elkaar draaien", fluistert Nico. ,,Hij is nog hartstikke fit en komt iedere dag wel even een kijkje nemen. We zijn een slagersfamilie, en over opvolging hebben we gelukkig niet te klagen. Zoon Dirk-Jan neemt het hier over, maar de slagerij in Nieuwleusen is van mijn broer Gerben. En zijn zoon Mark helpt ook mee.” In Nieuwleusen begon het overigens, toen de oudste Kouwen al in 1952 met de bakfiets langs de boerderijen ging om spek en worst te verkopen. Hoe het komt dat generatie op generatie de vleeshouwerij blijft bestieren? ,,Ik denk dat het te maken heeft met het plezier dat je uitstraalt.”

  1. Nat pak voor waterschappers bij test nieuwe Vechtvlinder-sluis Junne
    PREMIUM
    video

    Nat pak voor waterschap­pers bij test nieuwe Vechtvlin­der-sluis Junne

    Het stoplicht staat al weer op rood, maar toch peddelen Henk Lansink en Ronnie Stroot 'dom verdan’ in hun kano, over de weer omhoog komende klep van de nieuwe Vechtvlinder-sluis bij Junne. Dat lijkt lang goed te gaan, totdat de gestaag sluitende klep de achterkant van het vaartuig iets optilt en de kano kapseist. Plotseling staat Lansink tot zijn navel in het koude water van de sluiskolk. Stroot slaagt er ternauwernood in om niet te water te raken, maar de boot maakt wel water en ook hij loopt daardoor een nat pak op. Snel vist hij zijn mobiel uit de broekzak en gooit die naar zijn collega's op de kant, die lachend toekijken. Weer een levensechte test afgelegd door de mensen van Waterschap Vechtstromen en de bedrijven die betrokken zijn bij de realisering van twee innovatieve sluizen naast de stuwen in de Vecht bij Junne en Diffelen/Mariënberg.

Vechtdal