Volledig scherm
PREMIUM
Drie generaties Kouwen, met van links naar rechts Nico, Henk en Dirk-Jan. © Frank Uijlenbroek

Kouwen: slager van Lemele en Nieuwleusen tot Addis Abeba

Opa Henk (86) komt al wapperend met een tientje aanlopen, dat hij zojuist bij de wekelijkse biljartavond in Lemelerveld in zijn hand kreeg gedrukt. Of hij de volgende keer weer wat van die lekkere rookworsten mee kan nemen, die ze bij Kouwen in Lemele zelf in elkaar draaien. Kleinzoon Dirk-Jan (31) neemt het biljet over en zegt dat het goed komt.

Ondertussen zet diens vader Nico (58) de koffiebekers nog een keer onder de automaat, en schuift het slagerspersoneel aan om de dag nog eens door te nemen. ,,Opa helpt met kerst nog volop mee als we de rollades in elkaar draaien", fluistert Nico. ,,Hij is nog hartstikke fit en komt iedere dag wel even een kijkje nemen. We zijn een slagersfamilie, en over opvolging hebben we gelukkig niet te klagen. Zoon Dirk-Jan neemt het hier over, maar de slagerij in Nieuwleusen is van mijn broer Gerben. En zijn zoon Mark helpt ook mee.” In Nieuwleusen begon het overigens, toen de oudste Kouwen al in 1952 met de bakfiets langs de boerderijen ging om spek en worst te verkopen. Hoe het komt dat generatie op generatie de vleeshouwerij blijft bestieren? ,,Ik denk dat het te maken heeft met het plezier dat je uitstraalt.”

 1. Man met ‘voorkeur voor meisjes’ verdacht van ontucht op kindercampings in Vechtdal

  Man met ‘voorkeur voor meisjes’ verdacht van ontucht op kindercam­pings in Vechtdal

  Op kinderpornosites en -chatrooms had hij zich geprofileerd als iemand die voorkeur heeft voor meisjes tussen vijf en twaalf jaar oud. Maar dat Harry L. (57) afgelopen voorjaar op twee zogenoemde kindercampings in het Vechtdal zich op zijn zachtst gezegd verdacht gedroeg ten opzichte van meisjes, daar moet de rechtbank volgens hem geen kwaad achter zoeken. Hij was slechts op zoek naar een geschikte plek voor de caravan, of wilde gewoon een colaatje drinken.
 2. Cultuurhistorisch Centrum Ommen krijgt nieuwbouw en moet ‘parel van het Vechtdal’ worden
  PREMIUM

  Cultuurhis­to­risch Centrum Ommen krijgt nieuwbouw en moet ‘parel van het Vechtdal’ worden

  De droom om één gezamenlijk onderkomen voor de geschiedenis en de streekcultuur van Ommen te realiseren komt steeds dichterbij. Het college van burgemeester en wethouders hebben de plannen rond en aangeboden aan de gemeenteraad. Het gebouw bij de oude molen Den Oordt wordt platgegooid en eind volgend jaar moet er een nieuw gebouw komen voor het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO), de Historische Vereniging en het Toeristen Informatie Punt.

Vechtdal