Volledig scherm
Bouwen voor starters uit Lemele. LemeleWoont werkt aan een plan voor woningen op de dorpsweide aan de Lemelerweg. © Google Streetview

Lemele gaat 'zelf' bouwen voor starters

Betaalbare huizen voor jonge én oudere starters. Dat willen de Lemelers voor hun 'eigen' inwoners realiseren. De plannen voor de eerste elf woningen krijgen al vorm.

Om de bouw van betaalbare woningen voor inwoners van Lemele mogelijk te maken is vorige maand de vereniging LemeleWoont opgericht, een CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap). Het CPO houdt in dat een groep mensen een aantal kavels koopt en hierop woningen op maat gaat bouwen. 

Theo Solen uit Heeten is betrokken bij de de vereniging als procesbegeleider. Hij heeft ook in Luttenberg en Heeten CPO-projecten begeleid. ,,Ik ben het vaste aanspreekpunt voor bewoners en gemeente en onderhoud ook het contact met aannemers en de Rabobank." 

Solen verwacht eind deze week de eerste 'schets'tekeningen van een plan voor 11 woningen op het terrein naast De Driesprong aan de Lemelerweg, ook wel de dorpsweide genoemd. ,,Die zullen we informeel met de gemeente bespreken. Als het volgens de gemeente niet kan, hoeven we ook geen verdere kosten te maken voor het uitwerken. Als het wel doorgaat, gaat het zeker nog wel tot het najaar duren voordat de bestemmingsplanwijziging definitief kan zijn en de bouw zou kunnen starten. Omdat het plan is om duurzaam te gaan bouwen, moet er ook door de initiatiefnemers nog verder onderhandeld worden met de bank en aannemers."

Huurders

De prijs van de woningen moet behoorlijk onder de twee ton komen, zo meldt Solen. ,,Het is ook de bedoeling dat enkele woningen beschikbaar komen voor huurders."

Uit een enquête van Plaatselijk Belang Lemele over woonwensen in het dorp werd vorig jaar duidelijk dat er grote behoefte is aan betaalbare nieuwbouwwoningen. ,,Zelfs bestaande bouw in Lemele is een probleem", weet Gerrit Jan Hallink, voorzitter van Plaatelijk Belang. ,,Beneden de twee ton kun je in Lemele niets kopen."

Volgens voorzitter van LemeleWoont Joost Ellenbroek is eigen initiatief in de kernen hard nodig. ,,De gemeente Ommen heeft vorig jaar bekendgemaakt zo’n 150 nieuwe woningen te bouwen. Maar goed dat is alleen maar een stimulans voor Ommen zelf. In de kernen daaromheen gebeurt eigenlijk te weinig. Toen hebben wij gezegd, dat initiatief pakken wij op." Ellenbroek meldt dat streven is duurzame woningen te bouwen. ,,Met landelijke uitstraling, dus passend in het dorp."

Er zijn nu twintig 'rugnummers' zoals de vereniging ze noemt. Dat zijn inschrijvingen van jonge stellen,  oudere echtparen en individuen die in de huidige woningmarkt van Lemele niet kunnen slagen binnen het budget dat zij hebben. Solen: ,,Naast het plan voor de 11 woningen, zijn we nu ook bezig met een tweekapper voor twee jonge stellen aan de Hellendoornseweg. En in de toekomst kunnen we ook nog meer initiatieven op andere locaties ontwikkelen", verwacht Solen.

 1. Recreatievaart wacht met smart op Vechtvlinder-sluizen
  PREMIUM

  Recreatie­vaart wacht met smart op Vechtvlin­der-slui­zen

  Op de donderdag voor Pasen start traditiegetrouw de recreatievaart op de Overijsselse Vecht. Het hart van menig watersportliefhebber klopt deze jaargang extra snel omdat de hele rivier binnenkort eindelijk bevaarbaar is, vanaf de Duitse grens bij De Haandrik tot aan de monding in het Zwarte Water bij Zwolle. Dat is te danken aan de sluizen die zijn aangelegd naast de stuwen bij Diffelen en Junne. Er is echter één probleem: die nieuwe sluizen gaan pas op 1 juni open omdat de innovatieve zelfbedieningssystemen de komende weken eerst nog getest moeten worden.
 2. Gasloos bouwen in Vlierlanden verplicht: Ommenaren dreigen kavel terug te geven
  PREMIUM

  Gasloos bouwen in Vlierlan­den verplicht: Ommenaren dreigen kavel terug te geven

  De gemeente Ommen staat niet toe dat er op een gedeelte van de Vlierlanden woningen gebouwd gaan worden die alsnog een gasaansluiting krijgen. Een groep potentiële bewoners overweegt nu om kavels terug te geven, omdat de kosten van het verplicht gasloos bouwen de pan uit zouden rijzen. ,,Een stijging van minimaal 16.000 tot circa 25.000 euro. Disproportioneel, en dusdanig hoog om teruggave te overwegen.”

Vechtdal