Volledig scherm
Monique Dorsten , eigenaar van tuincentrum Palmexpert nabij Ommen, baalt enorm van de diefstal van haar planten. De schade bedraagt ongeveer 1500 euro. © Gerard Vrakking

Loeizware stekelplanten in Ommen gestolen: ‘dader moet onder de schrammen zitten’

Als Monique van Dorsten een signalement van de daders die afgelopen weekeinde meerdere kolossale planten vanaf het terrein van Palmexpert in Ommen hebben gestolen moet geven, is ze van één ding wel zeker. De criminelen moeten onder de stekels, prikkels en schrammen zitten. ,,Ze hebben werkelijk waar de meest zware plant die we hebben meegenomen. Echt waanzinnig dat ze dat voor elkaar hebben gekregen.”

Monique en echtgenoot Gerben runnen vanaf de Koedijk bij buurtschap Giethmen het tuincentrum dat zich specialiseert in de verkoop van onder meer winterharde palmbomen, olijfbomen, steeneiken, bamboe, bonsai, cipressen andere exclusieve bomen en planten. Ze stoppen er hun ziel en zaligheid in, maar dit is nu al derde keer dat ze ongewenst bezoek hebben gekregen. ,,De schade bedraagt in totaal zo’n 1500 euro”, denkt Monique. ,,Maar de rompslomp kun je er gewoon niet bij gebruiken. Je werkt er zo hard voor, en dan dit.”

Honden

Palmexpert stelt dat de beveiliging inmiddels is aangescherpt. ,,En we hebben twee behoorlijk heftige waakhonden. Het getuigt dan ook wel van lef om deze planten mee te nemen.” 

De diefstal werd zondagochtend ontdekt door de schoonvader van Monique. ,,We hebben onmiddellijk ons netwerk ingeschakeld en mensen opgeroepen uit te kijken naar de planten. Wellicht dat iemand ze ergens tegenkomt. Ze zijn echt groot en zwaar.”  

Of de planten nog terugkomen valt nog te bezien. De politie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld en sporen vastgelegd. Monique verwacht niet dat de stekelige exemplaren voor de doorverkoop zijn gestolen. ,,Nee, ik denk dat het mensen zijn die tijdens een of andere open dag langsgekomen zijn, een plant hebben gezien en die nu in eigen tuin hebben gezet. Gewoon kloten.”  

  1. Directeur Imminkhoeve verbaasd over commotie rond Laarhuis Ommen

    Directeur Imminkhoe­ve verbaasd over commotie rond Laarhuis Ommen

    Directeur Esther van der Kooij van de Imminkhoeve is verbaasd over de commotie die is ontstaan rond de huisvesting van arbeidsmigranten in Het Laarhuis. ,,We praten hier wel over mensen. Vorige zomer hebben voor het eerst arbeidsmigranten in Het Laarhuis gezeten, gedurende zeven, acht weken. Dat is correct verlopen. Toen hoorden we ook dat de buren blij waren dat het pand bewoond was, omdat leegstand veel hangjongeren aantrekt. Het gaat hier om een tijdelijke oplossing, permanente bewoning voor arbeidsmigranten is hier absoluut niet aan de orde’’, verzekert Van der Kooij. Bij 'tijdelijk’ denkt ze aan een periode van ongeveer een half jaar.

Vechtdal