Volledig scherm
Monique Dorsten , eigenaar van tuincentrum Palmexpert nabij Ommen, baalt enorm van de diefstal van haar planten. De schade bedraagt ongeveer 1500 euro. © Gerard Vrakking

Loeizware stekelplanten in Ommen gestolen: ‘dader moet onder de schrammen zitten’

Als Monique van Dorsten een signalement van de daders die afgelopen weekeinde meerdere kolossale planten vanaf het terrein van Palmexpert in Ommen hebben gestolen moet geven, is ze van één ding wel zeker. De criminelen moeten onder de stekels, prikkels en schrammen zitten. ,,Ze hebben werkelijk waar de meest zware plant die we hebben meegenomen. Echt waanzinnig dat ze dat voor elkaar hebben gekregen.”

Monique en echtgenoot Gerben runnen vanaf de Koedijk bij buurtschap Giethmen het tuincentrum dat zich specialiseert in de verkoop van onder meer winterharde palmbomen, olijfbomen, steeneiken, bamboe, bonsai, cipressen andere exclusieve bomen en planten. Ze stoppen er hun ziel en zaligheid in, maar dit is nu al derde keer dat ze ongewenst bezoek hebben gekregen. ,,De schade bedraagt in totaal zo’n 1500 euro”, denkt Monique. ,,Maar de rompslomp kun je er gewoon niet bij gebruiken. Je werkt er zo hard voor, en dan dit.”

Honden

Palmexpert stelt dat de beveiliging inmiddels is aangescherpt. ,,En we hebben twee behoorlijk heftige waakhonden. Het getuigt dan ook wel van lef om deze planten mee te nemen.” 

De diefstal werd zondagochtend ontdekt door de schoonvader van Monique. ,,We hebben onmiddellijk ons netwerk ingeschakeld en mensen opgeroepen uit te kijken naar de planten. Wellicht dat iemand ze ergens tegenkomt. Ze zijn echt groot en zwaar.”  

Of de planten nog terugkomen valt nog te bezien. De politie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld en sporen vastgelegd. Monique verwacht niet dat de stekelige exemplaren voor de doorverkoop zijn gestolen. ,,Nee, ik denk dat het mensen zijn die tijdens een of andere open dag langsgekomen zijn, een plant hebben gezien en die nu in eigen tuin hebben gezet. Gewoon kloten.”  

  1. Ommerschans wil betere informatie over plannen Veldzicht

    Ommer­schans wil betere informatie over plannen Veldzicht

    Niet alleen inwoners van Balkbrug, maar ook van Ommerschans zijn bezorgd over plannen voor het huisvesten van twintig ‘ongedocumenteerde vreemdelingen’ met psychiatrische problemen in een beschermde woonvoorziening, buiten de poorten van de kliniek Veldzicht. Dit in Balkbrug gevestigde ‘centrum voor transculturele psychiatrie’, dat onder meer psychiatrische hulp biedt aan mensen met een niet-westerse achtergrond, heeft meerdere locaties op het oog voor zo'n woonvorm, nabij Ommer grondgebied. De gemeente Ommen laat de informatievoorziening echter over aan Veldzicht, en aan buurgemeente Hardenberg waar Balkbrug onder valt.

Vechtdal