Volledig scherm
© Ruud de Jager

Massale steun van Rossi-fans na verwoestende brand in Ommen

OMMEN - De vlammenzee die vijf bedrijven in de as legde trok het weekend nog steeds veel 'ramptoeristen' naar de Veldkampweg in Ommen. Het was zaterdag ook een komen en gaan van gemotoriseerde Rossi-fans, die de gedupeerde ondernemers Edwin Meulenbelt en Bartine Brugman persoonlijk een hart onder de riem kwamen steken.

Boeketten, kaartjes vol medeleven en allerlei cadeautjes uit de wereld van de stoere motorboys werden persoonlijk afgeleverd en uitgestald op een tafeltje, vlakbij de plek waar vroeger de entree van de zaak was.

Voor de via Facebook uitgenodigde klanten stond koffie klaar. Aan een van de hekken, geplaatst om nieuwsgierigen op afstand te houden, wapperden shirts van de legendarische Italiaanse motorcoureur Valentino Rossi, die zijn hele leven al met nummer 46 door het leven gaat.

Het leek een soort bedevaartsoord. De penetrante brandgeur en de trieste aanblik van een nagenoeg verwoest pand zorgden voor een vreemde mengeling van verdriet, opluchting en ook een positief gevoel bij ondernemer Bartine Brugman. Dat laatste omdat de steunbetuigingen een 'hartverwarmend gevoel' bij de gedupeerde ondernemers losmaakte. Brugman: ,,Het is heel ingrijpend wat we de laatste dagen hebben meegemaakt. Een groot gedeelte van ons leven is gered en dat is de collectie met honderden miniaturen van Valentino Rossi. Het doet ons goed dat mensen zo meeleven.''

Zelfs voor de hond Vale, de hond van het echtpaar (niet toevallig luisterend naar een van de koosnamen van Rossi) werden cadeautjes afgeleverd. Ook brachten Rossi-fans spontaan collectorsitems in. Het meest in haar nopjes waren Edwin en Bartine met een uitbundig beplakte replica van het plaatsnaambord van Tavullia, de Italiaanse woonplaats van Rossi.

Tussen de bedrijven door waren Edwin en Bartine zaterdag druk doende om alle miniaturen afzonderlijk in te pakken. Alles gaat naar de firma Kalshoven in Dalfsen die is gespecialiseerd in reiniging na een brand. Vrijwel alle andere koopwaar uit de winkel moet als verloren worden beschouwd. ,,Gelukkig hebben we met ASR een goede verzekering en kunnen we op een andere plek opnieuw beginnen. De gemeente Ommen denkt ook met ons mee.''

Vechtdal