Volledig scherm
Olifant Buba. © Jacques Zorgman

Ministerie: circus Freiwald mag wandelen met olifant Buba

Circus Freiwald heeft toestemming om wandelingen te maken met olifant Buba, zoals afgelopen woensdag gebeurde in Ommen. Dat laat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) weten in een reactie op vragen van deze krant. 

Het dier ging er woensdagavond op z'n dooie gemakje vandoor en gaf bewoners van het buitengebied van Ommen de schrik van hun leven, toen hij in een tuin doodgemoedereerd wat peren plukte en een cadeautje achterliet op de oprit. 

De Ommenaren riepen de hulp in van de politie, die Buba en zijn baasjes vervolgens opspoorden. Er volgden geen sancties. De eigenaar van de olifant bood de geschrokken Ommenaren zijn excuses aan en compenseerde hen voor de geleden tuinschade. Daarmee was de kous voor alle betrokkenen af.

Wandelingen

Maar de vraag blijft staan: mag Circus Freiwald eigenlijk wel wandelingen maken met Buba? ,,Jazeker", zegt woordvoerder Marcel van Beusekom van het Ministerie van LNV. ,,Wel is in de aan het circus verleende ontheffing vastgelegd dat de olifant niet mag optreden in een circus of voorstelling en dat er geen contact - dat wil zeggen: aanraken - mag zijn tussen publiek en het dier." 

Arjan Prins, een van de agenten die woensdagavond werd opgetrommeld nadat olifant Buba een tuin in Ommen was binnengestapt, heeft ook geen boete uitgedeeld. In de algemene plaatselijke verordening (APV) van de gemeente Ommen staat namelijk niets beschreven over loslopende olifanten. Wel over honden en Prins geeft aan dat die richtlijn dan ook maar voor grotere dieren gevolgd dient te worden.

Vechtdal