Volledig scherm
Olifant Buba. © Jacques Zorgman

Ministerie: circus Freiwald mag wandelen met olifant Buba

Circus Freiwald heeft toestemming om wandelingen te maken met olifant Buba, zoals afgelopen woensdag gebeurde in Ommen. Dat laat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) weten in een reactie op vragen van deze krant. 

Het dier ging er woensdagavond op z'n dooie gemakje vandoor en gaf bewoners van het buitengebied van Ommen de schrik van hun leven, toen hij in een tuin doodgemoedereerd wat peren plukte en een cadeautje achterliet op de oprit. 

De Ommenaren riepen de hulp in van de politie, die Buba en zijn baasjes vervolgens opspoorden. Er volgden geen sancties. De eigenaar van de olifant bood de geschrokken Ommenaren zijn excuses aan en compenseerde hen voor de geleden tuinschade. Daarmee was de kous voor alle betrokkenen af.

Wandelingen

Maar de vraag blijft staan: mag Circus Freiwald eigenlijk wel wandelingen maken met Buba? ,,Jazeker", zegt woordvoerder Marcel van Beusekom van het Ministerie van LNV. ,,Wel is in de aan het circus verleende ontheffing vastgelegd dat de olifant niet mag optreden in een circus of voorstelling en dat er geen contact - dat wil zeggen: aanraken - mag zijn tussen publiek en het dier." 

Arjan Prins, een van de agenten die woensdagavond werd opgetrommeld nadat olifant Buba een tuin in Ommen was binnengestapt, heeft ook geen boete uitgedeeld. In de algemene plaatselijke verordening (APV) van de gemeente Ommen staat namelijk niets beschreven over loslopende olifanten. Wel over honden en Prins geeft aan dat die richtlijn dan ook maar voor grotere dieren gevolgd dient te worden.

  1. Motorliefhebber Jansen strikt wereldreiziger Van Hooff voor trip naar Ommen

    Motorlief­heb­ber Jansen strikt wereldrei­zi­ger Van Hooff voor trip naar Ommen

    Motorjournalist Paul van Hooff vertelt zondag 24 maart in motorcafé Calluna in Ommen over de boeken die hij wijdde aan zijn avontuurlijke reizen op z’n Moto Guzzi V7. Hij reisde op zijn in 1975 gebouwde motorfiets met koosnaam ‘Guus’ van Alaska naar Argentinië, en daarna van Den Bosch naar Tokio. Zijn boeken werden bestsellers. Dat Van Hooff het Ommer café aandoet is te danken aan de 58-jarige motorliefhebber Jan Jansen, uit Dedemsvaart.

Vechtdal