De Ommer theatergroep De Firma laat de muiterij op de Ommerschans herleven en hield maandagavond een generale repetitie op locatie. Van links naar rechts Rieke Veurink als soldaat, Gerda Hofman als volgeling van de bisschop, Ilonka Stoppelenburg als burger, Nico van Hattem als kapitein Van Arkel en Jan Mulder als bisschop Bernard van Galen alias Bommen Berend.
Volledig scherm
PREMIUM
De Ommer theatergroep De Firma laat de muiterij op de Ommerschans herleven en hield maandagavond een generale repetitie op locatie. Van links naar rechts Rieke Veurink als soldaat, Gerda Hofman als volgeling van de bisschop, Ilonka Stoppelenburg als burger, Nico van Hattem als kapitein Van Arkel en Jan Mulder als bisschop Bernard van Galen alias Bommen Berend. © Gerard Vrakking

Muiterij in Rampjaar 1672 herleeft op Ommerschans: ‘Hier vloeide meer bier dan bloed’

In de kroniek van het Rampjaar 1672 vervult de Ommerschans geen glansrol. Bommen Berend kan 350 jaar geleden het verdedigingswerk ten noorden van Ommen zonder slag of stoot innemen, nadat de volledige bemanning gaat muiten en al vlucht voor de Münsterse troepenmacht arriveert. Toch wordt zaterdag stilgestaan bij dit bepaald niet heldhaftige wapenfeit, met het ‘Waerachtigh Festeijn van de Muytinatie’.

Vechtdal