Niet genoeg geld voor ‘echte’ brink in Varsen

VARSEN - Voor een brink in Varsen heeft de gemeente Ommen 10.000 euro gereserveerd. De brink komt op de plek waar nu de vervallen opstallen staan van de oude boerderij Vedders. Met dat bedrag kan hoogstens een grasveld met enkele bomen aangelegd worden. Volgens Plaatselijk Belang Varsen kun je dat geen brink noemen. Zij denken eerder aan een inrichting zoals bij de brink in Arriën is uitgevoerd, met minimaal wat zitbanken of een mooie schuilhut.


De gemeente laat weten dat Plaatselijk Belang zich zal inzetten om extra (subsidie-)geld hiervoor te vergaren. Plaatselijk Belang op haar beurt, vindt dat de provincie Overijssel ook een duit in het zakje moet doen. Het plan voor de reconstructie van het gebied in de buurtschap - waar de sloop van het verpauperde boerenerf Vedders met huis en stallen deel van uitmaakt - is er immers gekomen op initiatief van de provincie. Dan moet de provincie ook haar verantwoordelijkheid nemen voor de afronding, vindt voorzitter van Plaatselijk Belang Wim Welleweerd. „Dit moet je toch incalculeren als je zo’n reconstructieproject start.”

Oude boerderij
Een ander onderdeel van het project is het herontwikkelen van de oude boerderij Dunnewind, aan de oever van de Vecht in Varsen. Het plan van de provincie om daar 10 woningen voor kunstenaars te realiseren, blijkt niet haalbaar. Nu wil de provincie op die plek één woning met allure toestaan. De sloop van de huidige oude opstallen moet dan gecompenseerd worden met twee nieuwe woningbouwlocaties elders in de gemeente. Plaatselijk Belang pleit ervoor dat die woningen wel binnen Varsen gebouwd gaan worden.

Vechtdal