Volledig scherm
Zo'n twintig bezoekers van het spiritueel café in de winkel Witch Way krijgen uitleg over aromatherapie. foto FFU Press Agency

'Niets zweverigs aan spiritualiteit'

OMMEN - Ommen is een opvallend stukje cultuur rijker. Cor Nederveld en René en Karin Zweers begonnen onlangs een spiritueel café in de winkel Witch Way aan de Kerkstraat. En nee, er worden geen magische druïdedrankjes geschonken, maar gewoon water, koffie en thee.

"Het doel van de bijeenkomsten is kennis en ervaringen delen, maar ook nieuwe kennis tot je nemen", legt winkeleigenaar Karin uit. "De meeste mensen die hier komen, zoeken naar iets waardoor ze rust in zichzelf kunnen vinden. Dan vertellen we ze over meditatie en aromatherapie."

Mede-eigenaar en echtgenoot René vertelt dat er in Ommen veel mensen spiritueel bezig zijn. "Maar ze weten van elkaar niet wat ze doen." De spiritualiteit speelt zich volgens Karin vooral ondergronds af. Weinig mensen durven over hun ervaringen te praten. Het spiritueel café lijkt dan ook een gat in de markt.

De frisse uitstraling van de winkel is uitnodigend. Zo ook de grote houten tafel in het midden van de ruimte. Die blijkt er niet voor niets te staan. "Mensen kunnen hun verhaal bij ons kwijt als ze daar behoefte aan hebben. Soms hebben we de hele dag door theedrinkers", lacht Karin. "Maar dat is vanaf het begin onze filosofie geweest."

Karin vertelt dat ze jaren geleden zelf op zoek gingen naar spirituele winkeltjes in de omgeving, maar dat ze altijd van een koude kermis thuis kwamen. Een tijd lang hadden Karin en René een zaak op Landgoed Beerze, waar ze ook al regelmatig lezingen hielden. Later besloten ze naar Ommen te gaan.

Workshops en lezingen maken onderdeel uit van het programma van het spiritueel café. Zo was aromatherapie deze maand het thema. "Veel mensen kennen de werking van oliën niet. Maar het is wetenschappelijk bewezen dat het werkt", zegt Karin. "Er zitten zo'n 120 bestanddelen in, bijvoorbeeld lavendel. Fabrikanten weten de geur van prima na te bootsen, maar de werking... dat is puur natuur."

Volgens Karin is er niets geheimzinnigs of zweverigs aan spiritualiteit. "Je moet juist met beide benen op de grond staan, omdat je er anders in doordraaft. Dan weet je niet meer wat werkelijkheid is en wat niet. Spiritualiteit is geloven in de natuur." Met paranormaliteit houden Karin en René zich dan ook niet bezig. " We proberen ons vooral te richten op het verkrijgen en gebruiken van oude, vergeten kennis."

De bijeenkomsten in het spiritueel café zijn iedere eerste maandag van de maand. "De thema's zijn de ene keer wat spiritueler dan de andere keer", vertelt Karin. "En iedereen is welkom."

www.witchway.nl

Vechtdal