Nieuw logeerhuis voor beschermd wonen in Ommen

OMMEN - Jongeren tot ongeveer 25 jaar kunnen 'beschut wonen' aan de Gasthuisstraat. K-vriendelijk opent daar binnenkort een logeerhuis voor kinderen en jongeren tot 25 jaar.

De stichting uit Ommen krijgt de beschikking over een voormalige locatie van de Baalderborg. Woningcorporatie De Veste heeft het pand van Baalderborg aan de Gasthuisstraat 14 tot 16 aangekocht voor dit doel en gaat het verbouwen tot logeerhuis en weekeindopvang. De investering van De Veste is ruim 700.000 euro. Het pand was in gebruik bij de Baalderborg als woonvoorziening voor volwassenen met een verstandelijke beperking met begeleiding op afstand. De Baalderborg kon deze locatie afstoten omdat de instelling in een deel van de nieuwbouw van Oldenhaghen de nieuwe woonvoorziening De Mulert heeft gerealiseerd.

Tot 25 jaar
"Wij gaan een deel van het pand van De Veste huren", legt Jannet de Moor de constructie uit. De al nu al bestaande appartementen in het gebouw worden bewoond door cliënten van K-vriendelijk. "Jongeren tot ongeveer 25 jaar kunnen daar beschut wonen. Er is 24 uur per dag begeleiding aanwezig, er wordt bijvoorbeeld gezamenlijk gekookt. Ze bereiden zich daar voor op zelfstandig wonen."

Met deze nieuwe locatie erbij is de Stichting K-vriendelijk uit Ommen zo goed als af. Tenminste, dat vinden Ben van den Barg en Jannet de Moor, die aan het hoofd staan van de stichting voor jeugdhulpverlening.

Individuele begeleiding
De Moor: "We willen het hele spectrum van zorg en begeleiding voor kinderen en jongeren kunnen aanbieden. Dat kan nu met de nieuwe locatie erbij." Bij K-vriendelijk kunnen mensen terecht voor individuele begeleiding, opvoedkundige ondersteuning, begeleiding in groepsverband en dagopvang, logeeropvang en verschillende vormen van beschermd en begeleid wonen. Ook zijn er mogelijkheden voor budgetbeheer op vrijwillige basis. K-vriendelijk heeft drie locaties voor beschermd wonen in Ommen. De jongeren die nu in de Kruisstraat wonen, verhuizen naar het pand aan de Gasthuisstraat als de appartementen klaar zijn. Ook in de Bouwstraat is een pand waar vier jongeren onder begeleiding van K-Vriendelijk beschermd wonen. Aan het Molenpad en in de Gasthuisstraat kunnen jongeren begeleid zelfstandig wonen. Dagopvang, logeren en beschermd wonen is tot nu toe alleen mogelijk in een pand van K-vriendelijk in Vriezenveen.

Vechtdal