Volledig scherm
PREMIUM
Harold Dubbink, zijn vrouw Petra en de kinderen, met hooi als voer voor zijn 85 melkkoeien. © Max de Krijger

Nieuw menu met hooi en gerst beter voor koe, mens en natuur, belooft Lemeler boer Harold Dubbink

Geen mais, kuilvoer en krachtvoer, maar hooi en gerst staan vanaf volgend jaar op het menu van de koeien van Harold Dubbink en zijn gezin in Lemele. Hij is hiermee de eerste in Overijssel. ,,Het is vooruit naar vroeger’', vertelt hij enthousiast over de nieuwe werkwijze, die ook nog eens gunstig is in deze stikstofcrisis.

Subsidie krijgen valt niet mee. ,,Dat was een hele kluif en een flinke rompslomp. Heel veel correspondentie is er geweest met de provincie. Konden ze maar gewoon komen kijken op een middag, dan was het allemaal zo klaar geweest’', blikt Harold Dubbink terug op de weg naar ‘Hooi 2.0', zoals hij het project noemt.

  1. Droge zomers eisen tol onder lariksen op landgoed Junne
    PREMIUM
    video

    Droge zomers eisen tol onder lariksen op landgoed Junne

    Twee achtereenvolgende droge zomers eisen hun tol op landgoed Junne. Vooral de Japanse lariksen zuchten onder het tekort aan water. Veel lariksen op hoger gelegen delen van het bosrijke landgoed bij Ommen zijn door de droogte tijdens het groeiseizoen dood gegaan of verkeren in zeer slechte conditie. Daardoor worden ze vatbaarder voor de lariksbastkever en lopen ook gezonde lariksen gevaar te worden aangetast door dit knagend kevertje, dat vergelijkbaar is met de letterzetter die fijnsparren ruïneert.

Vechtdal