Volledig scherm
Een van de dode schapen in het weiland in Hardenberg. © 112Hardenberg

Nog zes schapen dood na eerdere aanval in Beerzerveld, experts denken aan wolf

Nog eens zes drachtige schapen zijn overleden na de bloederige aanval in een weiland aan de N36 in Beerzerveld (gemeente Ommen). Dat brengt het totaal op negen dode schapen. Het faunafonds BIJ12 doet DNA-onderzoek, omdat er serieuze signalen zijn dat de aanval die zaterdag plaatsvond het werk is van een wolf. De schapenhouder is nog altijd aangeslagen. ,,Het plezier gaat er zo wel af.”

Zaterdagochtend werd de schapenhouder, die niet met naam wil worden genoemd, gealarmeerd door voorbijgangers. In het weiland waar zo'n tachtig drachtige schapen rondliepen, waren drie dode schapen aangetroffen. De vijf gewonde schapen zijn afgelopen week ook afgemaakt. ,,De verwondingen waren te zwaar, niet meer op te lappen.”

Dood door stress 

Gisteren bleek dat nog een schaap dood in het weiland lag. ,,Waarschijnlijk overleden door de stress", denkt de schapenhouder. Dat brengt het totaal op negen dode schapen. De schapenhouder twijfelt geen seconde. ,,Het moet het werk van de wolf zijn geweest. Dat zie je aan de verwondingen in de nek. Een vrachtwagenchauffeur belde mij ook nog. Die zag eerder zaterdagochtend een wolf in zijn lichtbundel opkomen.”

Veldonderzoek

Het faunafonds BIJ12, dat werkt voor de provincie Overijssel, heeft veldonderzoek verricht in het weiland van de schapenhouder. Daaruit bleek dat er serieuze signalen zijn dat het om een wolf gaat. ,,We hebben DNA-materiaal afgenomen bij de schapen", legt woordvoerder Sandra Binken uit. ,,Na drie tot vier weken volgen resultaten en kunnen we achterhalen of het daadwerkelijk een wolf is. Als dat zo is krijgt de eigenaar van de schapen een schadevergoeding.” 

Geen plezier meer

De aangeslagen schapenhouder zit in spanning nu zijn dieren naar alle waarschijnlijkheid het slachtoffer zijn geworden van een wolf. ,,De overmacht is het ergst. Wanneer gaat het weer gebeuren?  Al twintig jaar houd ik schapen, maar het plezier gaat er zo wel af.”

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Vechtdal