Na financiële debacles in het verleden doet Ommen het nu wat voorzichtiger aan.
Volledig scherm
Na financiële debacles in het verleden doet Ommen het nu wat voorzichtiger aan. © ANP XTRA

Ommen doet voorzichtig en stopt verdiend geld bij reserves

De gemeente Ommen stopt het geld dat het vorig jaar heeft verdiend in het potje van de algemene reserves. Het gaat om 3 miljoen, en die moeten Ommen net wat meer vet op de botten geven als er eens barre tijden aanbreken. Wethouder Ko Scheele erkent dat dat wat voorzichtig is, maar maakt graag een pas op de plaats. ,,In het verleden zijn er weleens risico's genomen, die niet altijd goed hebben uitgepakt.”

De wethouder doelt bij de behandeling van de jaarrekening dan met name op het Drieslag-debacle dat zijn oorsprong in het begin van deze eeuw kent. De gemeente Ommen kwam met een ambitieus plan op de proppen om het sportpark te verplaatsen en de opengevallen ruimte in te vullen als bedrijventerrein. Het gebied met bestaande industrie moest dan weer gebruikt worden voor woningbouw. Door de economische crisis kwam er echter maar weinig van terecht en moest de gemeente een verlies van enkele tientallen miljoenen euro's nemen. Dat nooit meer, waardoor er nu iets meer voorzichtigheid in wordt gebouwd en het overschat van 3 miljoen wordt bewaard. ,,Voor het geval dat, vandaar wat extra reserves. Die gaan dan naar ruim 10 miljoen, terwijl de weerstandsnorm (om tegenvallers op te vangen, red.) op 3,5 miljoen ligt. De reserves zijn zodoende meer dan gevuld.”

Bedrijfsgrond

Niet dat die snel aangesproken hoeven te worden, verwacht Scheele, want financieel gaat het een stuk beter dan een aantal jaren geleden. En ook de verkoop van bedrijfsgrond neemt een vlucht. Zo heeft Ommen voor ogen dat het in 2020 zo'n 7,8 hectare aan de man wil brengen, maar staat de teller inmiddels al op 7,5 hectare. Een van de grotere bedrijven die een kavel hebben gekocht is Ténax, dat 2 hectare met een optie van nog 1 hectare heeft bedongen.    

  1. Kanaaldrama bij Beerzerveld nadert apotheose: ‘Bloempotten rammelden in de vensterbank’
    PREMIUM

    Kanaaldra­ma bij Beerzer­veld nadert apotheose: ‘Bloempot­ten rammelden in de venster­bank’

    De ellende langs kanaal Almelo-De Haandrik bij Beerzerveld, Mariënberg en Bergentheim is voelbaar en niet te missen. Huizen zijn verzakt, kelders liepen onder en er wonen gezinnen in noodunits. De waterweg moest voor grote vrachtschepen aangepast worden, met alle gevolgen van dien. Een onafhankelijke commissie presenteert dinsdag haar onderzoeksrapport over de schade. ,,We willen genoegdoening.”

Vechtdal