Volledig scherm
PREMIUM
Vriendengroep zet actie op o SMA uit de wereld te helpen, de spierziekte waaraan de kinderen van hun vrienden Linda (l) en Jan-Jaap lijden. Midden-boven vriendin Nathalie Schoo, woordvoerder van de vriendengroep. Foto: FFU Press Agency copyright Frank Uijlenbroek © Frank Uijlenbroek

Ommen komt in actie voor stadsgenootjes Cato en Moos die lijden aan SMA

Een groep Ommenaren is een actie begonnen om de progressieve spierziekte SMA de wereld uit te helpen. Een ziekte waaraan de jonge kinderen van hun vrienden, Cato (8) en Moos (5), lijden. De Vechtstad trekt zich het lot van beide kinderen aan en lijkt massaal in actie te komen.

Beide ouders van Cato en Moos, Jan-Jaap Lukas en Linda Meijerink, zijn drager van een gen die SMA (Spinale Musculaire Atrofie) veroorzaakt. Zelf lijden ze niet aan deze aandoening. Bij Cato is de diagnose gesteld toen ze twee jaar was. Het viel op dat het meisje zich met het lopen minder goed ontwikkelde. Ook bij haar jonge broertje Moos werd zes maanden na de geboorte de ziekte geconstateerd. Hij lijdt aan de meest progressieve variant.

Vechtdal