Volledig scherm
Zwembad de Carrousel. © GinoPress B.V.

Ommen krijgt uitstel voor subsidie verwarming zwembad

De vervanging van de verouderde verwarming van zwembad de Carrousel komt eind januari niet meer op de agenda van de Ommer raad. Dat is te danken aan het uitstel dat de gemeente krijgt van het Rijk, dat een subsidie van 345.000 euro heeft toegezegd. 

Om die rijkssubsidie in de wacht te slepen zou de gemeente uiterlijk 1 april een aannemer opdracht moeten geven het nieuwe verwarmingssysteem te plaatsen. Ommen vroeg gezien de krappe termijn om uitstel, en kreeg dat deze week, vertelde wethouder Ilona Lagas-Meijer donderdagavond tijdens de raadscommissie. Dat geeft de gemeente ook de tijd om beantwoording van vragen vanuit de commissie te verwerken in een aangepast raadsvoorstel, dat eerst nog weer wordt besproken in de raadscommissie en daarna ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de raad. 

Nu de bestaande warmtevoorziening voor het zwembad aan vervanging toe is, wil de gemeente voor 721.000 euro investeren in een nieuw systeem. Dat wordt een combinatie van twee houtpelletkachels en een gasgestookte kachel, en een 700 vierkante meter groot zonthermieveld waarbij collectoren licht omzetten in warmte. De investering leidt tot 65.800 euro hogere exploitatielasten, maar de daling van het gasverbruik wordt geraamd op jaarlijks 70.000 euro.

Dit systeem wordt aanbevolen in een rapport dat is opgesteld door studenten werktuigbouwkunde van Hogeschool Windesheim uit Zwolle die begeleid werden door adviesbureau Hemme Onderhoudsadvies uit Dedemsvaart. 

Duurzaam

Meerdere commissieleden maakten bezwaar tegen de opmerking dat verbranding van houtpellets duurzaam zou zijn. Zo wees PvdA'er Hilbert Moerman erop dat 80 procent van de pellets wordt geproduceerd in Noord-Amerika, waar bossen worden gekapt, waarna de houtkorrels worden verscheept naar Rotterdam. ,,Dat is niet duurzaam.'' ,,Elke verbranding levert fijnstof op, ook van pellets. Wat voor gevolgen heeft dat voor de woonwijk rond de Carrousel?'', vroeg LPO-raadslid Leo Bongers. Hij waarschuwde ook voor mogelijke belangenverstrengeling bij de aanbesteding, omdat adviseur Hemme ook handelt in houtpellets. Wethouder Lagas beloofde alert te zijn op belangenverstrengeling maar wees er op dat de Windesheim-studenten bij hun onderzoek ook zijn begeleid door hun docenten. Alle vragen en opmerkingen vanuit de commissie worden verwerkt in het aan te passen raadsvoorstel. 

Vechtdal