V en L in Voorst traint onder de nieuwe led-verlichting.
Volledig scherm
V en L in Voorst traint onder de nieuwe led-verlichting. © Bert-jan Lukje

Ommen moet wel meebetalen aan led-verlichting tennisclub en OZC

De voetballers van OZC en de tennissers van TC Ommen kunnen binnenkort ‘s avonds sporten zonder dat de elektriciteitsmeters overuren draaien. Dat is mede te danken aan subsidies waar wethouder Ko Scheele niet meer omheen kan. Het Ommer college van B en W wordt vanmiddag via een raadsbreed gesteund amendement opgeroepen om een derde deel te betalen van de aanlegkosten van led-veldverlichting voor beide clubs op sportpark Westbroek. 

De beide verenigingen ontvangen zo samen van de gemeente een bijdrage van 38.000 euro voor het zogeheten ‘verledden’ van hun accommodaties. Daarvan gaat 10.000 euro naar de tennisvereniging en 28.000 euro naar de voetbalvereniging. Dat is een derde deel van de totale investering die de twee verenigingen in de duurzame veldverlichting willen steken. Ze doen ook een beroep op de landelijke BOSA-regeling, die sinds januari 2019 beschikbaar is. In dat ‘potje’ zit 87 miljoen euro voor de stimulering van ‘Bouw en Onderhoud van SportAccommodaties’ (kortweg BOSA). Clubs krijgen 20 procent van de kosten voor bouw of onderhoud van hun accommodaties als subsidie, als het om een duurzame investering gaat zoals de aanleg van led-verlichting voor sportvelden komt daar nog 15 procent bovenop. OZC en TC Ommen krijgen ook die BOSA-subsidie, het resterende bedrag nemen ze zelf voor hun rekening. Maar die investering verdienen ze snel terug dankzij een flink lagere energierekening.

Geen potje voor

De leden van beide Ommer clubs stemden in met de plannen, maar toen de sportbestuurders de gemeente Ommen om een bijdrage vroegen kregen ze enkele weken geleden plotseling nul op hun rekest. ,,De gemeente zei dat ze daar geen potje voor hadden’’, vertelt D66-raadslid Henri Mors, die daarop al op 10 oktober verbaasd vragen stelde aan het college. Mors wees B en W erop dat alle sportverenigingen in Ommen en Hardenberg in december 2018 door een ambtenaar van de toen nog bestaande Bestuursdienst Ommen-Hardenberg waren gemaild over de subsidiemogelijkheden voor het vervangen van oude sportverlichting door led-lampen. In die mail werd ook vermeld dat de gemeente bereid is bij te dragen in de kosten. Mors was van mening dat Ommen moreel verplicht was om de tennisclub en OZC toch een bijdrage te verstrekken: ,,Omdat de gemeente zich als een betrouwbare overheid dient te gedragen.’’

Alle partijen voor

Om definitief duidelijkheid te krijgen lanceerde Mors voor de begrotingsvergadering van vanmiddag een amendement, waarmee 38.000 euro wordt uitgetrokken als bijdrage voor beide clubs in de ombouw naar led-verlichting. Aanvankelijk werd Mors’ amendement mede ingediend door de andere oppositiepartijen, te weten VOV, VVD en PvdA. Maar dinsdag schaarden ook de collegepartijen CDA, ChristenUnie en LPO zich achter zijn initiatief. Daar is Mors erg blij mee. ,,Het college kan er nu niet meer omheen. Omdat dit een amendement is en niet een motie, móet het college deze wijziging in de begroting wel doorvoeren.’’ Tijdens het persgesprek dinsdagmiddag liet wethouder Ko Scheele al weten dat beide clubs hun bijdrage van de gemeente tegemoet kunnen zien. ,,Voor de overige verenigingen met dergelijke duurzame plannen houden we op 27 november een informatiebijeenkomst. Elke club bieden we maatwerk, maar daar hoeven OZC en TC Ommen niet op te wachten.’’

  1. Uitbater Oude Station blij met groen licht van Dalfsen én NS voor ruimer terras
    PREMIUM

    Uitbater Oude Station blij met groen licht van Dalfsen én NS voor ruimer terras

    Als de horeca pinkstermaandag klokslag twaalf uur de deuren met een diepe zucht mag openzwaaien, zullen met het verwachte zonovergoten weer terrassen vermoedelijk overspoeld worden door liefhebbers van een hapje en een drankje. Maar met de geldende coronaregels is het praktisch onmogelijk evenveel gasten toe te laten als in het verleden. Daarom helpt Dalfsen uitbaters door tijdelijk toe te staan dat ze hun terrassen uitbreiden op gemeentegrond, zonder daarvoor extra ‘huur’ in rekening te brengen.

Vechtdal