Het gemeentehuis (met torentje), garage Hurink en (links) het woonhuis annex slagerij van de familie Vomberg aan de Vechtstraat raakten in april 1945 bij de bevrijding van Ommen zwaar beschadigd.
Volledig scherm
PREMIUM
Het gemeentehuis (met torentje), garage Hurink en (links) het woonhuis annex slagerij van de familie Vomberg aan de Vechtstraat raakten in april 1945 bij de bevrijding van Ommen zwaar beschadigd. © Collectie Gerko Warner

Ommen onderzoekt eigen rol rond Joodse huizen: pand buurman onteigend of gekocht?

Heeft Ommen het huis met slagerij van buurman Vomberg na de oorlog onteigend of gekocht voor een normale prijs? Dat is een van de vragen over de gang van zaken rond Joods vastgoed waar de gemeente een antwoord op wil vinden, vertelt burgemeester Hans Vroomen. 

 1. Het enige onteigende huis van Joden in Salland? Een zoektocht naar de geschiedenis van dit doktershuis in Wijhe
  PREMIUM

  Het enige onteigende huis van Joden in Salland? Een zoektocht naar de geschiede­nis van dit dokters­huis in Wijhe

  Duizenden huizen van Joodse gezinnen werden in de oorlog onteigend. Alleen in Deventer al honderden. Dat blijkt uit de nu gedigitaliseerde vastgoedboeken die de Duitsers bijhielden in de oorlog. Gek genoeg komt er in Salland maar één huis op voor: het huis van dokter Lezer op de Stationsweg 3 in Wijhe. Een zoektocht naar de achtergronden van deze onteigening.
 2. NSB’ers kochten Joodse huizen in Ommen voor een prikkie: ook de slager sloeg zijn slag (maar dat liep niet goed af)
  Play
  PREMIUM
  Video

  NSB’ers kochten Joodse huizen in Ommen voor een prikkie: ook de slager sloeg zijn slag (maar dat liep niet goed af)

  Meer dan zevenduizend panden en percelen zijn in de Tweede Wereldoorlog afgepakt van Joodse eigenaren en voor een prikkie verkocht aan profiteurs. In de Verkaufsbücher hield de Duitse bezetter alle transacties nauwkeurig bij, met namen en adressen verspreid over heel Nederland. Ook in het Vechtdal is Joods vastgoed geconfisqueerd: onderzoeksplatform Pointer van KRO/NCRV bracht twaalf locaties in kaart, het zijn er dubbel zo veel.
 1. Video van de Dag | Aandoenlijk: jeugd Ghana loopt warm voor kidsrun in Ermelo
  Play

  Video van de Dag | Aandoen­lijk: jeugd Ghana loopt warm voor kidsrun in Ermelo

  18 mei
 2. Ravage in Zwolse volkstuinen: honderd tuinen vernield
  Play

  Ravage in Zwolse volkstui­nen: honderd tuinen vernield

Vechtdal