Het gemeentehuis (met torentje), garage Hurink en (links) het woonhuis annex slagerij van de familie Vomberg aan de Vechtstraat raakten in april 1945 bij de bevrijding van Ommen zwaar beschadigd.
Volledig scherm
PREMIUM
Het gemeentehuis (met torentje), garage Hurink en (links) het woonhuis annex slagerij van de familie Vomberg aan de Vechtstraat raakten in april 1945 bij de bevrijding van Ommen zwaar beschadigd. © Collectie Gerko Warner

Ommen onderzoekt eigen rol rond Joodse huizen: pand buurman onteigend of gekocht?

Heeft Ommen het huis met slagerij van buurman Vomberg na de oorlog onteigend of gekocht voor een normale prijs? Dat is een van de vragen over de gang van zaken rond Joods vastgoed waar de gemeente een antwoord op wil vinden, vertelt burgemeester Hans Vroomen. 

 1. In Ommen vrezen ze de onveilige Zwolseweg: ‘Het is hier net Zandvoort, met daar de Tarzanbocht’
  PREMIUM

  In Ommen vrezen ze de onveilige Zwolseweg: ‘Het is hier net Zandvoort, met daar de Tarzan­bocht’

  De Zwolseweg aan de zuidkant van de Vecht bij Ommen is volgens Paul van Duuren en Arnold Huijsmans en anderen welhaast een racebaan. Ze zijn teleurgesteld in de gemeente, die in een nieuw verkeersplan nauwelijks aandacht voor ‘het circuit’ bij hen voor de deur zou hebben. ,,Fietsers, wandelaars, auto's, tractoren, invalidewagentjes, huifkarren. Alles rijdt hier door elkaar.”
 2. Buurtschap Varsen wil veilige fietsverbinding met Ommen, liefst via de veelbesproken Kievitstraat: ‘We raken ingesloten’
  PREMIUM

  Buurtschap Varsen wil veilige fietsver­bin­ding met Ommen, liefst via de veelbespro­ken Kievit­straat: ‘We raken ingesloten’

  Nu het politieke besluit over een optimale fietsverbinding aan de westkant van Ommen in aantocht is en de emoties alsmaar oplopen, voelt Plaatselijk Belang Varsen zich geroepen de trom te roeren. ‘Blijf bij uw originele voorstel’, is de boodschap die de buurtschap wethouder Leo Bongers meegeeft. ,,De aandacht wordt steeds afgeleid van waar het écht om gaat: veiligheid.”
 1. Het enige onteigende huis van Joden in Salland? Een zoektocht naar de geschiedenis van dit doktershuis in Wijhe
  PREMIUM

  Het enige onteigende huis van Joden in Salland? Een zoektocht naar de geschiede­nis van dit dokters­huis in Wijhe

  Duizenden huizen van Joodse gezinnen werden in de oorlog onteigend. Alleen in Deventer al honderden. Dat blijkt uit de nu gedigitaliseerde vastgoedboeken die de Duitsers bijhielden in de oorlog. Gek genoeg komt er in Salland maar één huis op voor: het huis van dokter Lezer op de Stationsweg 3 in Wijhe. Een zoektocht naar de achtergronden van deze onteigening.
 2. NSB’ers kochten Joodse huizen in Ommen voor een prikkie: ook de slager sloeg zijn slag (maar dat liep niet goed af)
  Play
  PREMIUM
  Video

  NSB’ers kochten Joodse huizen in Ommen voor een prikkie: ook de slager sloeg zijn slag (maar dat liep niet goed af)

  Meer dan zevenduizend panden en percelen zijn in de Tweede Wereldoorlog afgepakt van Joodse eigenaren en voor een prikkie verkocht aan profiteurs. In de Verkaufsbücher hield de Duitse bezetter alle transacties nauwkeurig bij, met namen en adressen verspreid over heel Nederland. Ook in het Vechtdal is Joods vastgoed geconfisqueerd: onderzoeksplatform Pointer van KRO/NCRV bracht twaalf locaties in kaart, het zijn er dubbel zo veel.
 1. Fikse brand verwoest woning in Raalte
  Play

  Fikse brand verwoest woning in Raalte

 2. Rutte: Als ik vertrek uit politiek, ga ik onderwijs in
  Play

  Rutte: Als ik vertrek uit politiek, ga ik onderwijs in

Vechtdal