Volledig scherm
Oudgevangenen leggen samen een krans bij het herinneringsmonument van Kamp Erika in Ommen. archieffoto Guido Kobessen

Ommen steunt nieuw monument Kamp Erika

De raadscommissie in Ommen wil 10.000 euro uittrekken voor de vernieuwing van het oorlogsmonument op de Besthmenerberg. Alle fracties steunden de vernieuwing van het monument dat herinnert aan Kamp Erika. 

In de Tweede Wereldoorlog richtten de Duitse bezetter hier het beruchte gevangenenkamp Erika in. Op dit deel van landgoed Eerde werden in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in de zomermaanden nog de internationale 'Sterkampen' gehouden van de Indiase wijsgeer Krishnamurti. Belangstellenden uit de hele wereld kwamen in de jaren 1924 tot 1938 per trein naar Ommen om hier te kamperen en te filosoferen.

Plan CCO

Het plan voor een nieuw monument is afkomstig van de historische vereniging Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO). De totale kosten zijn begroot op 26.378 euro. Als de gemeenteraad op 25 januari groen licht geeft voor de tien mille subsidie, wil CCO het resterende geld binnenhalen door diverse subsidiebronnen aan te boren en acties te houden. Wethouder Ko Scheele heeft er vertrouwen in dat CCO daar in slaagt. Daarom wordt vooralsnog ook geen garantstelling voor 5.000 euro extra verstrekt, zoals de vereniging ook had gevraagd. Scheele noemde de subsidie van tien mille 'een goed signaal aan de samenleving'. Volgens de wethouder moet er echt wat gebeuren aan het huidige monument. ,,Erika is niet de mooiste pagina uit de geschiedenis van Ommen, hier moet een passend herdenkingsmonument komen.'' 

Kunstenaars

De Ommer kunstenaars Eric Schutte en Frank Meijerink tekenen voor het ontwerp van het nieuwe monument,  een kunstwerk bestaande uit betonnen palen die gestort zijn in een ruwhouten bekisting waardoor de houtstructuur zichtbaar blijft. De bovenzijde van de palen staan op één lijn, de onderkant volgt de glooiing van het terrein. Enkele palen worden voorzien van jaartallen, zoals de periode van de Sterkampen. De palen kleuren van wit en grijs naar zwart en worden daarna weer grijs. Bij de zwarte paal blijft de grote zwerfkei van het huidige monument staan.

Het CCO organiseert in samenwerking met oud-gevangenen van Kamp Erika jaarlijks een dodenherdenking bij het monument, die steeds meer deelnemers trekt. Daarbij zijn steeds meer jongeren betrokken, waar onder leerlingen van openbare basisschool Nieuwebrug dat het monument vorig schooljaar heeft geadopteerd.

Vechtdal