Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Ommen weigert zonnepanelen van munitiefabrikant

Ommen wil geen zonnepanelen op gemeentelijke daken van een fabrikant die ook clusterbommen fabriceert. Onlangs bleek dat op de gemeentehuizen van de Gelderse gemeenten Arnhem en Montferland panelen liggen van het merk Q Cells van het Zuid-Koreaanse Hanwha, zo bleek uit onderzoek van onderzoeksplatform Follow The Money. Dat concern produceert ook clustermunitie.

Een voorstel van D66-raadslid Henri Mors om geen zonnepanelen van deze Koreaanse fabrikant te plaatsen werd deze week unaniem gesteund door de gemeenteraad, maar ook door wethouder Leo Bongers. Die verzekerde dat op het DOEK, het Drie-Onder-Eén-Kap-onderkomen van brandweer, politie en buitendienst Ommen-Hardenberg, geen zonnepanelen worden gelegd van de omstreden leverancier. 

Geen motie

D66 hoefde daarom geen motie in te dienen, constateerde Mors tevreden. ,,We zijn blij met die toezegging, want naast duurzaamheid zoals zonnepanelen om de CO2-uitstoot te verminderen, is D66 een groot voorstander van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het gebruiken en fabriceren van clusterbommen past daar niet bij.’’ Op het DOEK moeten binnenkort circa 240 panelen worden geplaatst.

Vechtdal