Volledig scherm
Leden van de Knokploeg Ommen laten zich in mei 1944 zelfs met wapens kieken in de Wolfskuil. © Collectie Monique Bons

Ommen wil 75 jaar vrijheid ook met jongeren vieren

Met een speciale app, sociale media, lesprogramma's op de scholen en bezoeken aan een weer op te bouwen onderduikershol in de Wolfskuil wil de Stichting Ommen 75 Jaar Vrijheid ook zoveel mogelijk jongeren aanspreken bij de herdenking van de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Tijdens de presentatie van de plannen maandagavond in het gemeentehuis kregen zo'n zestig belangstellenden al een demoversie te zien van de app voor Android en iPhone, die straks gratis te downloaden is en ook na 2020 ‘in de lucht’ blijft en geactualiseerd wordt met updates. Met de app vol beeld en geluid kunnen routes in en rond Ommen worden gefietst en gewandeld, bijvoorbeeld in het voetspoor van de Canadese bevrijders of langs plekken waar Ommenaren vertellen over hun oorlogservaringen. 

Volledig scherm
Demoversie van de app die 75 jaar vrijheid in Ommen belicht. © Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid

Sociale media

De stichting heeft verder een eigen website (www.ommen75jaarvrijheid.nl) maar ook al een Facebook- en Instagramaccount. Schoolkinderen mogen op Instagram de herdenkingen, vieringen en verdere activiteiten op hun eigen wijze in beeld brengen. Verder worden voor scholen lesprogramma's ontwikkeld, met bezoeken aan Kamp Westerbork, het Tinnen Figurenmuseum in Ommen, het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal, en een te reconstrueren onderduikershut in de Wolfskuil. In dit glooiende bosrijke gebied woonden Jan en Jacoba Seigers, die in een heuvel een onderduikershol maakten voor gestrande geallieerde piloten. Seigers leidde de verzetsgroep waar ook Jan Houtman deel van uitmaakte. Die bekende verzetsman werd op 17 november 1944 bij Hoonhorst doodgeschoten door de beruchte SS’er Herbertus Bikker, de ‘beul van Ommen’, bewaker van het gevreesde Kamp Erika.

Langs Stolpersteine

Het jaarprogramma in Ommen begint al op 27 januari, als wereldwijd wordt stilgestaan bij Holocaust Memorial Day. Overdag wandelen schoolkinderen langs de Stolpersteine in de stad, ‘s avonds is er een herdenkingsbijeenkomst in de kerk aan de Bouwstraat met medewerking van Kamerkoor Salland. Op 11 april wordt de bevrijding van Ommen precies 75 jaar geleden gevierd, met onder meer een optocht, optredens van plaatselijke artiesten en ‘s avonds een ‘vrijheidsconcert’ van The Bluebettes. Op 4 en 5 mei staan tal van herdenkingsplechtigheden en festiviteiten op de rol. 

Dropping Stegerenseveld

Op de eerste zaterdag van de zomervakantie, 4 juli, staan de veteranen centraal. Dan worden in de buurtschap Stegeren parachutisten en goederen gedropt. In de oorlog maakte het verzet veelvuldig gebruik van dat Stegerenseveld, het enige Nederlandse droppingsterrein dat nooit is verraden aan de bezetter. Keep Them Rolling is van de partij met historische voertuigen en communicatiemiddelen, defensie verzorgt demonstraties met hypermodern materieel. ’s Avonds treedt de kapel van de Bereden Wapens op met de ‘Tour of Freedom in concert’. 

Volledig scherm
De fanfare Bereden Wapens tijdens een optreden in Borculo. © Jan Houwers

Pasar Malam

Op 15 augustus wordt het einde van de oorlog in Nederlands-Indië gevierd met onder andere een Pasar Malam, theater, dans en muziek. Op 24 oktober wordt de oprichting van de Verenigde Naties gevierd met een groot Lagerhuisdebat met de bovenbouw van het Vechtdal College en de Internationale School Eerde.

Buurgemeenten

Ook in de buurgemeenten Hardenberg en Dalfsen wordt 75 jaar vrijheid uitgebreid gevierd. Welke activiteiten daar op het programma staan wordt binnenkort bekend gemaakt.

 1. Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbreiding koopzondagen; supermarkten vanaf 22 december elke zondag open
  PREMIUM

  Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbrei­ding koopzonda­gen; supermark­ten vanaf 22 december elke zondag open

  Ommenaren kunnen vanaf 22 december elke zondagmiddag boodschappen doen bij de supermarkten in hun stad. Andere winkeliers zullen lang niet alle 52 zondagen van het jaar hun deuren openen, maar waarschijnlijk wel kiezen voor meer dan het huidige aantal van twaalf koopzondagen. Dat is de verwachting van de Handelsvereniging Ommen die momenteel de wensen van de ondernemers in kaart brengt.
 2. Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcarrière bij Heracles door oorlog werd verscheurd
  PREMIUM

  Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcar­riè­re bij Heracles door oorlog werd verscheurd

  ,,Ik ben met de helm op geboren. Er zat een dik vlies om mijn hoofd, sommige mensen geloven dat je dan helderziend bent. Daar doe ik niet aan mee, maar ik luister wel naar mijn gevoel. Dat heeft me in de oorlog een paar keer van de dood gered.’’ Henk Obermeijer uit Hardenberg is dankzij die ‘meevallers’ inmiddels 95 jaar jong, tijd om zijn memoires in boekvorm uit te geven.

Vechtdal