Volledig scherm
Mini Vroegindewey is dol op nostalgische afbeeldingen en bedenkt daar quizvragen bij. foto ffu press agency

Ommense Miny Vroegindewey maakt historische quizzen voor groepen

OMMEN - Welke Nederlandse koningin was van Russische oorsprong? Wat is de herkomst van chocolademunten? Miny Vroegindewey uit Ommen maakt quizzen voor gezelschappen.

De quizzen met veel beeldmateriaal zijn te koop via internet. Het zijn een soort pubquizzen maar dan anders, de quizzen die Miny Vroegindewey maakt. De Ommense opereert onder de bedrijfsnamen Tekstkoerier en Quizzenkoerier. Haar quizzen zijn nu te koop op internet.Nostalgie en historie, dat zijn de belangrijkste thema's van de quizzen die Vroegindewey maakt. "Op internet is zoveel moois te vinden. Ik ben dol op die nostalgische afbeeldingen."

Ze schreef al veel verhalen en teksten, met name human interest. Ze publiceerde met name op een historische website, 'historien.nl'. Ook schreef ze het boek 'Napoleon in begrijpelijke taal'. Bijna tien jaar geleden deed ze ervaring op als quizsamensteller in opdracht van een bedrijf.

Quizmaster
Haar interesse ligt dus bij geschiedenis en historie. "Ik ben vooral geïnteresseerd in de menselijke kant van de geschiedenis. Daarom zoek ik ook veel naar afbeeldingen. Die kun je vaak ook makkelijk vrij van rechten gebruiken", vertelt de 'quizmaster'. De doelgroep voor haar quizzen is wat Vroegindewey betreft heel breed. "De quizzen zijn geschikt voor mensen in instellingen voor ouderenzorg, maar ook voor andere groepen en gezelschappen die het leuk vinden om samen spellen te doen." De quizzen zijn als e-book te downloaden door de kopers. "Je kunt ze gebruiken met een beamer. In de quizzen heb ik veel verwijslinks verwerkt naar websites met informatie en plaatjes. Dat kun je via een beamer of een groot scherm goed aan een groter publiek laten zien."

Er zijn nu vijf quizzen te koop. Thema's zijn onder meer het kerstfeest en de jaarwisseling, zo deden onze (groot)moeders de huishouding, kom op bezoek bij Sint en Piet en de monarchie van Willem I tot Willem Alexander.

Voorbeelden
Een voorproefje van de vragen in de verschillende quizzen uit het spel:

- Wanneer werden de allereerste kerstkaarten verzonden?

- Welke cabaretier verzorgde de eerste oudejaarsconference?

- Wanneer werd de stofzuiger uitgevonden?

- Wat is de herkomst van de chocolademunten?

- Wat was de 'voorloper' van de koelkast?

- Welke Nederlandse koningin was van Russische oorsprong?

De quizzen zijn hier te koop.

Vechtdal