Volledig scherm
Het huishoudgeld kan maar een keer worden uitgegeven, merken ook veel minima. Na drie jaar bijstand krijgen ze in de gemeente Ommen een toeslag. © ANP

Ommer minima kunnen al na drie jaar toeslag krijgen

Niet na vijf jaar, maar al na drie jaar bijstand krijgen Ommer minima een jaarlijkse tegemoetkoming. Met dit voorstel heeft het Ommer college van burgemeester en wethouders een in november genomen besluit van de Ommer raad uitgewerkt. 

Toen steunden alle partijen uitgezonderd de LPO het door PvdA’er Hilbert Moerman ingediende voorstel om de individuele inkomenstoeslag eerder toe te kennen dan Ommen tot dusver doet. Het huidige minimabeleid gaat uit van een aaneengesloten periode van zestig maanden (vijf jaar) waarin de uitkeringsgerechtigde maximaal 100 procent van de bijstand heeft verdiend om in aanmerking te komen voor een toeslag. Die zogeheten ‘referteperiode’ zou verlaagd moeten worden naar 36 maanden (drie jaar), zo droeg de gemeenteraad in november op aan het college. 

Eenmalig

B en W hebben nu een voorstel ingediend om dat eenmalig te doen. Dat betekent dat een alleenstaande 387 euro extra kan krijgen, een alleenstaande ouder 495 euro, en gehuwden 553 euro. Dat zijn bedragen per jaar, bovenop de bijstandsuitkering. Dit collegevoorstel krijgt, wat na de met grote meerderheid aangenomen motie natuurlijk verwacht mag worden, brede steun in de Ommer raad. Volgens plaatsvervangend commissielid René van der Linde (PvdA) is het ,,geen overbodige luxe, maar een welkome tegemoetkoming die gebruikt kan worden voor een uitstapje of korte vakantie, maar ook om gemaakte kosten alsnog te kunnen betalen.’’ 

Buurgemeenten

Van der Linde wijst er ook op dat in omringende gemeenten de referteperiode al maximaal drie jaar is, in Dalfsen zelfs maar twee jaar. ,,Ondanks de aantrekkende arbeidsmarkt blijkt het voor een deel van onze inwoners toch erg moeilijk te zijn om passend werk te vinden en hiermee het inkomen te verhogen. Wanneer je in zo’n situatie zit of hier door omstandigheden in terecht bent gekomen, kan dit betekenen dat je jarenlang in een uitzichtloze situatie belandt waarin je het gevoel kunt krijgen er niet meer bij te horen in deze maatschappij. Voor deze doelgroep is het dan ook geen overbodige luxe dat niet na vijf jaar, maar na drie jaar leven op bijstandsniveau het een welkome tegemoetkoming is om een kleine bijdrage te ontvangen vanuit de gemeente om iets extra’s mee te kunnen doen.” 

Witgoedregeling

Diverse fracties vroegen in de raadscommissie om dit niet alleen incidenteel voor dit jaar te regelen, maar structureel op te nemen in het meerjarenbeleid. Wethouder Leo Bongers beloofde dat dit besproken kan worden als komende zomer de kadernota voor de begroting 2020 wordt behandeld. Donderdag 21 maart wordt de verlaging van de referteperiode naar drie jaar behandeld in de raadsvergadering. Het wordt geen hamerstuk, omdat D66-raadslid Henri Mors nog verder wil discussiëren met wethouder Bongers over een witgoedregeling. Diverse gemeenten hebben zo'n regeling waarmee minima in aanmerking kunnen komen voor bijvoorbeeld een nieuwe koelkast of wasmachine.

 1. Recreatievaart wacht met smart op Vechtvlinder-sluizen
  PREMIUM

  Recreatie­vaart wacht met smart op Vechtvlin­der-slui­zen

  Op de donderdag voor Pasen start traditiegetrouw de recreatievaart op de Overijsselse Vecht. Het hart van menig watersportliefhebber klopt deze jaargang extra snel omdat de hele rivier binnenkort eindelijk bevaarbaar is, vanaf de Duitse grens bij De Haandrik tot aan de monding in het Zwarte Water bij Zwolle. Dat is te danken aan de sluizen die zijn aangelegd naast de stuwen bij Diffelen en Junne. Er is echter één probleem: die nieuwe sluizen gaan pas op 1 juni open omdat de innovatieve zelfbedieningssystemen de komende weken eerst nog getest moeten worden.
 2. Gasloos bouwen in Vlierlanden verplicht: Ommenaren dreigen kavel terug te geven
  PREMIUM

  Gasloos bouwen in Vlierlan­den verplicht: Ommenaren dreigen kavel terug te geven

  De gemeente Ommen staat niet toe dat er op een gedeelte van de Vlierlanden woningen gebouwd gaan worden die alsnog een gasaansluiting krijgen. Een groep potentiële bewoners overweegt nu om kavels terug te geven, omdat de kosten van het verplicht gasloos bouwen de pan uit zouden rijzen. ,,Een stijging van minimaal 16.000 tot circa 25.000 euro. Disproportioneel, en dusdanig hoog om teruggave te overwegen.”

Vechtdal