Volledig scherm
PREMIUM
Leerlingen van het Vechtdal College Wouter Neeft (l.) en Tiemen Post vertellen op Holocaust Memorial Day in Ommen aan de hand van een eigen gemaakte poster over de Joodse familie Vomberg die aan de Markt 5 (achtergrond) woonde. © Alex Mulder

Ommer scholieren houden presentaties over gedeporteerde Joodse gezinnen en zijn diep onder de indruk

Het is nu een ander gevoel als ze langs de Markt 5 in Ommen fietsen, zeggen Wouter Neeft en Tiemen Post. Dáár woonde de familie Vomberg die de oorlog niet overleefde.

De beide scholieren van het Vechtdal College verdiepten zich de afgelopen 3,5 maand in de Tweede Wereldoorlog. Ze deden net als ongeveer 160 leerlingen van tl-, havo- en vwo-niveau onderzoek naar de gebeurtenissen in Ommen en dan specifiek naar de negen Joodse families die in het centrum van de Vechtstad woonden. Slechts een van de gezinnen overleefde de verschrikkingen van het nazi-regime. Van de rest hoorde de Ommer gemeenschap niets meer. Ze werden vermoord in de vernietigingskampen. 

  1. Kindplein West Ommen weer een stap dichterbij: voorlopig ontwerp klaar
    PREMIUM

    Kindplein West Ommen weer een stap dichterbij: voorlopig ontwerp klaar

    Het voorlopig ontwerp voor Kindplein West is gepresenteerd aan de ouders en aan buurtbewoners van de wijk Dante Zuid in Ommen. Het plan behelst een gezamenlijk energieneutraal onderkomen voor de openbare basisschool De Dennenkamp, de christelijke basisschool Het Koloriet, de gereformeerde basisschool Guido de Brès en de kinderopvang De Kleine Kunst. In totaal zullen er circa 500 leerlingen in het scholencomplex ondergebracht worden.

Vechtdal