Gezellige drukte in het zonovergoten centrum van Ommen tijdens een proef met (toen nog vier) koopzondagen in 2015.
Volledig scherm
Gezellige drukte in het zonovergoten centrum van Ommen tijdens een proef met (toen nog vier) koopzondagen in 2015. © Frank Uijlenbroek

Ommer winkels mogen elke zondagmiddag open

Ommenaren hoeven binnenkort niet meer naar omringende dorpen om op zondagmiddag hun boodschappen te doen. De winkeliers mogen - als ook de gemeenteraad later deze maand groen licht geeft - op zon- en feestdagen vanaf 12.00 uur hun deuren openen. Nu mogen de Ommer winkels maar op twaalf koopzondagen per jaar open, zoals in 2016 was besloten. 

Dit voorstel is de uitkomst van een grote evaluatie van de huidige openstelling die de afgelopen maanden is gehouden. Een onafhankelijk adviesbureau, Bureau Bartels uit Amersfoort, peilde de meningen van het publiek, en van andere betrokkenen zoals ondernemers, kerken en andere organisaties. Zo vulden 65 ondernemers, uitbaters van grote zaken maar ook kleinere winkels, een uitgebreide vragenlijst in. Circa 2600 inwoners van de gemeente Ommen stuurden hun ingevulde enquêteformulieren in, wat gelijk staat aan 19 procent van het aantal kiesgerechtigden. 

Representatieve afspiegeling

,,Dat is een representatieve afspiegeling van de bevolking’’, stelt wethouder Bart Jaspers Faijer. ,,Verder sprak de gemeente met een klankbordgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van onder meer de Handelsvereniging Ommen (HVO), het Platform recreatie en toerisme, en de plaatselijke kerken. De niet-kerkelijke afgevaardigden vonden dat de zondagopenstelling ongelimiteerd moest zijn. De vertegenwoordigers van de kerken die in 2015 samen een brief hadden gestuurd tegen koopzondagen, hielden daar aan vast en willen de zondag als rustdag behouden. Enkele andere kerken vroegen om de winkels niet eerder dan 12.00 uur open te laten gaan, opdat gelovigen op zondagochtend ongestoord naar de kerk kunnen gaan.’’

Kleine meerderheid

Wethouder Jaspers Faijer tekent bij het collegevoorstel nog aan dat met name kleinere ondernemers niet zitten te wachten op uitbreiding van het aantal koopzondagen. ,,Maar 54 procent van alle ondernemers wil die verruiming wel. En van de inwoners is 61 procent daar voor.’’ Overigens zijn winkeliers niet verplicht om op zondag hun deur te openen.

In Ommen besloot de nieuwe coalitie van CDA, ChristenUnie en LPO vorig jaar na de gemeenteraadsverkiezingen om in 2019 onderzoek te doen naar de wenselijkheid van het verruimen van het aantal koopzondagen, zoals ook werd vastgelegd in het Ommer collegeakkoord. Het voorstel tot verruiming van de Ommer zondagopenstelling wordt op donderdag 14 november besproken in de raadscommissie, waarna de gemeenteraad op 28 november een besluit moet nemen.

Buurgemeentes

In buurgemeentes is de zondagopenstelling van winkels al eerder dit jaar verruimd. In Hardenberg mogen supermarkten elke zondagmiddag hun deuren openen en overige winkeliers tien zondagen in het jaar, per kern in te plannen. In Dalfsen mogen alle winkels in de hele gemeente elke zondagmiddag open. 

  1. Zebrapaden Ommen ‘schijnveilig’: omwonenden willen meer maatregelen
    video

    Zebrapaden Ommen ‘schijnvei­lig’: omwonenden willen meer maatrege­len

    Na een dodelijk ongeval in december op een zebrapad in de Julianastraat, was het afgelopen week weer raak op dezelfde ontsluitingsroute voor het centrum van Ommen. Een paar honderd meter verder, op het zebrapad in de Schurinkstraat bij de Lidl, raakte donderdagochtend een vrouw gewond bij het oversteken. Volgens omwonenden wordt op de vorig jaar heringerichte weg nog altijd veel te hard gereden en moet de maximum snelheid omlaag naar 30 km per uur.

Vechtdal