Bestuursleden van de historische vereniging de Ommerschans bij het kanon dat op de herstelde vestingwal bij de Balkerweg is geplaatst. Van links naar rechts voorzitter Jan Smits, William Janssen, Rosanne Farmer, Ans Esselink en Meindert Bollemaat.
Volledig scherm
PREMIUM
Bestuursleden van de historische vereniging de Ommerschans bij het kanon dat op de herstelde vestingwal bij de Balkerweg is geplaatst. Van links naar rechts voorzitter Jan Smits, William Janssen, Rosanne Farmer, Ans Esselink en Meindert Bollemaat. © Gerard Vrakking

Ommerschans hoopt stiekem mee te kunnen profiteren van status werelderfgoed

Vier voormalige Koloniën van Weldadigheid zijn door de Unesco aangemerkt als werelderfgoed. Dat predikaat siert Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen, en Wortel in België. Ommerschans, Willemsoord en het Vlaamse Merksplas vielen al eerder buiten de boot, omdat er te weinig bewaard bleef van die koloniën. ,,Logisch’’, reageert voorzitter Jan Smits van de historische vereniging de Ommerschans, ,,er is bijna niks meer van te vinden.’’ Toch hoopt Smits dat de schans kan meeprofiteren van de extra naamsbekendheid.