Volledig scherm
Ingrid van der Velde, Frits Welink en Thea Dijkema (vlnr, archieffoto) spelen het Ommerschans spel. De drie zijn actief voor de viering van 200 jaar Bedelaarskolonie Ommerschans in 2018. © Frank Uijlenbroek

Ommerschans krijgt geld van Cultuurfonds

Om het 200-jarig bestaan van de bedelaarskolonie Ommerschans te vieren, heeft de Vereniging Ommerschans 25.000 euro gekregen van het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Het geld is bestemd voor diverse projecten. Zo zijn er twee evenementen die georganiseerd worden in het jaar waarin bekend wordt of de Koloniën van Weldadigheid benoemd gaan worden tot Werelderfgoed , vertelt Ingrid van der Velde van de vereniging.

Het geld wordt ook besteed aan het project om oude koloniekostuums te maken naar origineel voorbeeld. ,,Ook werken we aan een plan om een kanon op de schanswallen te kunnen plaatsen. Van het Artilleriemuseum hebben we een kanonsloop in eeuwigdurend bruikleen gekregen. Daar moet nog een affuit bij gemaakt worden, dat is een onderstel. Het wordt een supermooi ding. Dat wordt door een restauratie-aannemer gemaakt naar authentiek voorbeeld."

Bezoekerscentrum

Over de plannen voor verbouw en inrichting van het bezoekerscentrum in Hoeve 4 aan de Balkerweg, wordt momenteel nog veel vergaderd, vertelt Ingrid van der Velde. ,,We zijn daarover nog in bespreking met de provincie en gemeente. Soms wil je dat dingen sneller gaan, maar het loopt niet altijd in de termijn zoals je het zou wensen, zeg maar."

De schatting is dat anderhalve ton aan subsidiegeld nodig is voor verbouwing van een deel van Hoeve 4 tot bezoekerscentrum. Van der Velde: ,,Hoe dat exact gaat is aan gemeente en provincie. De vereniging Ommerschans houdt zich vooral bezig met fondsenwerving. We hebben al diverse fondsen aangeschreven. En er staan nog een flink aantal op de planning. Maar fondsen kunnen zich natuurlijk altijd melden, ook op theatergebied. We willen theatervoorstellingen doen, daar zullen we ook financiën voor rond moeten gaan krijgen."

  1. Boer Gerrit uit Ommen werd aangevallen door zijn stier: ‘Het ging zo machtig snel’

    Boer Gerrit uit Ommen werd aangeval­len door zijn stier: ‘Het ging zo machtig snel’

    Het begon als een gewone maandag voor Gerrit Wermink uit Ommen. De 43-jarige melkveehouder was druk bezig in het weiland, niet wetende dat hij een paar uur later in het ziekenhuis zou belanden. Dat hij gegrepen zou worden door zijn eigen stier, hoewel hij er altijd alert op is en al talloze keren gewaarschuwd is door zijn vader. En toch gebeurde het. Door zijn verhaal te vertellen wil de boer zijn collega’s waarschuwen.

Vechtdal