Volledig scherm
De rechercheurs doen onderzoek ter plekke. Foto: FFU Press Agency

Ondernemers in Ommen krabbelen op na verwoesting

OMMEN - Priscilla Swarts, vrouw van Jan Swarts van de sportschool die bij de brand in Ommen verloren is gegaan, schrijft haar boosheid van haar af in een emotionele brief aan de brandstichter Ommen. "De grote droom van mijn man was uitgekomen. En u, u verwoest dat 1 in klap!"

Recht uit het hart, richt Priscilla Swarts zich tot de brandstichter van de brand van het bedrijvenpand in Ommen. In een emotionele brief vraagt ze de dader of hij zich realiseert hoeveel leed hij hiermee heeft veroorzaakt. Swarts is de echtgenote van Jan Swarts, de sportschoolhouder wiens bedrijf in de as is gelegd bij de brand van het pand aan de Veldkampweg.

Vijf ondernemers raakten hun bedrijf kwijt. De politie heeft vastgesteld dat het gaat om brandstichting. Het onderzoek gaat voort, maar daarover kan de woordvoerder geen nieuwe gegevens melden. "Dat doen we nooit omdat het onderzoek loopt. We willen geen daderinformatie prijsgeven."

Rossi
De ondernemers zijn ondertussen bezig te redden wat er te redden valt en langzaam op te krabbelen. Bartine Brugman en Edwin Meulenbelt van Meulenbelt Motoren zijn hun waardevolle verzameling Rossi-miniaturen aan het inpakken. "De rest is voor de opkopers", vertelt Brugman.

Brinks
Jan Willem Brinks start maandag in een tijdelijk gehuurd bedrijfspand aan de Nieuwelandstraat zijn Saabservice Ommen weer op. "Ik krijg hulp van alle kanten. Zelfs concurrenten bellen me dat ze nog gereedschap voor me hebben. Ook krijg ik steunbetuigingen van Saab-bekenden uit landen als Engeland, België en Zweden."

Crowdfunding
Sportschoolhouder Jan Swarts kan voorlopig nog niets. Wel is hij enorm geraakt door alle medeleven. "Dat uitgerekend klanten van mij, die maandelijks geld betalen om te kunnen sporten, nu via de crowdfundingsactie op Facebook geld geven. Dat is zo hartverwarmend." De laatst bekende stand van de actie is 3800 euro. "Om echt weer op te kunnen starten hebben we nog veel meer nodig. Er is voor vijftigduizend euro in vlammen opgegaan", aldus Jan Swarts. Hij en zijn vrouw zijn enorm geraakt door alle steun die ze krijgen van mensen op hun oproep.

Vechtdal