Volledig scherm
Het huidige monument voor Kamp Erika is moeilijk vindbaar en valt niet echt op in de omgeving. Frank Meijerink (links)en Eric Schutte (rechts) hebben een nieuw ontwerp gemaakt. © FFU Press Agency

Ontwerp voor monument werkkamp Erika in Ommen gepresenteerd

OMMEN - Kunstenaars Eric Schutte en Frank Meijerink uit Ommen hebben een ontwerp gemaakt voor een nieuw monument ter herinnering aan het beruchte kamp Erika in Ommen.

Een 17 meter lange rij kaarsrechte palen in wit, zwart en antraciet. Dat vormt het hart van het ontwerp van een nieuw herdenkingsmonument van kamp Erika in Ommen.

Werkgroep
De werkgroep Tweede Wereldoorlog van het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO) is een actie gestart om het monument op de Besthmenerberg te vernieuwen. Woensdagmiddag presenteerden de kunstenaars hun ontwerp aan het publiek.

Inzameling
Om het monument uitgevoerd te krijgen, is 30.000 euro nodig, zo is becijferd. Daarvoor houdt het CCOeen inzamelingsactie. "De eerste 50 euro hebben we al binnen", vertelt Harry Woertink van de werkgroep. "Maar wij gaan natuurlijk ook diverse fondsen aanschrijven. In Nederland, maar ook Europese fondsen. En we hebben subsidie aangevraagd bij de gemeente." Om het monument voor de dodenherdenking op 4 mei 2017 gerealiseerd te krijgen zoals de werkgroep had gehoopt, is niet erg waarschijnlijk. "Maar in 2018 moet het er staan", denkt Woertink.

Zitbank
Naast de markante rij betonnen palen, die de palissademuur van het voormalige strafkamp symboliseren, moet er een zitbank komen en een aantal betonnen blokken. "Die bank en de blokken moeten ook informatie geven over de plek en de geschiedenis van kamp Erika", vertelt Eric Schutte aan de hand van impressies. "De palen zijn van beton." De witte palen staan voor de jaren dat op de plek vrede was, legt Schutte uit. Dat is in de tijd van de beroemde sterkampen die er vanaf 1925 door de theosofische beweging 'de orde van de ster in het oosten' gehouden werden met als beroemde voorganger Krishnamurti.

Strafkamp
De rij zwarte palen symboliseert de tijd dat Kamp Erika in de Tweede Wereldoorlog gold als strafkamp. In de jaren na de bevrijding fungeerde het onder de naam 'Kamp Erica' als interneringskamp, dat is in het monument verbeeld door de palen een antracietkleur te geven.

De locatie met het erg vervallen monument op de Besthmenerberg trekt veel mensen, zeker voor de dodenherdenking. "Maar ook op gewone dagen. Wij krijgen dagelijks vragen binnen over het kamp", vertelt Harry Woertink van de werkgroep. "Toen wij er vanochtend even waren, liepen er ook al mensen te zoeken naar het monument", vult Meijerink aan.

Vechtdal