Volledig scherm

'Opnames gericht op emoties tijdens Zweeds avontuur'

Ik had niet verwacht dat ze zo erg in je leven zouden kruipen", zegt Nollie Knoop. De Ommense wacht samen met haar vriend Wilco de Lange in spanning op het resultaat van de opnames die zijn gemaakt voor het tv-programma 'Ik vertrek'. Donderdag 8 oktober om 21.30 uur zijn zij het onderwerp van het veelbekeken TROS-programma.

Het stel, beiden geboren en getogen in Ommen, emigreerde in mei vorig jaar voorgoed naar het Zweedse Kälarne om daar 'off the road'-motortoertochten te organiseren voor met name Nederlandse toeristen.

Toen het moment van emigreren dichterbij kwam, leek het Wilco leuk om aan het programma deel te nemen en gaf hen op. Nollie was er niet blij mee, maar toen de TROS enthousiast reageerde, besloot ze toch mee te werken. In Nederland werden diverse opnamen gemaakt, zoals bij beide families thuis, op het werk en bij het afscheid op Schiphol. Na het vertrek is nog drie keer een cameraploeg meerdere dagen op bezoek geweest om de ontwikkelingen in Zweden te filmen.Een mooie ervaring, vindt Nollie. "Het was interessant om mee te maken hoeveel energie en geld er gestoken wordt in een televisie-uitzending van een uurtje." Toch vielen de opnames niet altijd mee. "De programmamakers hebben heel veel mensenkennis en weten dat goed in te zetten. Ze voelden haarfijn aan dat ik het vreselijk vond om familie en vrienden achter te laten. In het begin probeer je je emoties nog af te schermen, maar dat lukt op een gegeven moment niet meer. Bijvoorbeeld bij het vertrek. Ik wilde toen alleen met mijn familie bezig zijn, want je vertrekt maar één keer. Dus heb ik de camera genegeerd. Ik ben benieuwd hoe dat er uiteindelijk uit gaat zien."

Ook tijdens de draaidagen in Zweden probeerden de programmamakers emoties los te maken bij het stel. "Zo hadden we het toiletgebouw nog niet helemaal klaar voordat de eerste gasten kwamen. Ze focusten heel erg op de stress die we hadden, maar eigenlijk waren we er best wel rustig onder. Als het niet op tijd klaar was, moesten de gasten maar bij ons naar de wc, dachten wij."

Het stel is gedurende een half jaar gevolgd. Op momenten dat de cameraploeg niet in de buurt was, moesten ze zelf opnames maken.

Hoe de uitzending er uiteindelijk uit gaat zien, weten Wilco en Nolllie nog niet. "Ik hoop maar dat we onszelf er nog wel in herkennen." Zelf zullen ze de uitzending via de schotel in hun huis in Kälarne bekijken. Ze hoopt dat al het werk een mooi document opgeleverd heeft, met name voor hun nu driejarige dochtertje Jytte. "Dan kan ze later zien hoe we deze stap hebben gezet." En mochten ze er toch niet goed uitkomen, maakt dat niet veel uit. "Wij zitten toch op een veilige afstand", lacht Nollie.

  1. 20-2-20 populaire trouwdatum in Dalfsen en Hardenberg; Ommer agenda nog leeg
    PREMIUM

    20-2-20 populaire trouwdatum in Dalfsen en Hardenberg; Ommer agenda nog leeg

    Koning Willem Alexander en koningin Máxima ontketenden met hun huwelijk op 02-02-2002 een ware rage: trouwen op ‘de perfecte datum’. Zo waren 06-06-’06 en 1-7-’17 populaire data om een relatie te bekronen met goud of zilver. Ook dit jaar liggen weer enkele bijzondere cijfercombinaties in het verschiet. Met als topper 20-02-2020. Die donderdag is het drukker dan normaal in de trouwlocaties in het Vechtdal.

Vechtdal