Volledig scherm
© M Dkrijger

Overdonderd door 90 keer Jan Voerman bij expositie in Ommen

Niemand is hetzelfde en iedereen is uniek. Dat geldt voor mensen, maar ook voor schilderijen. Zelfs wanneer 90 schijnbaar identieke schilderijtjes worden getoond in de Konijnenbeltsmolen in Ommen. De expositie is onderdeel van het jaarlijks terugkerende ‘Kunst onder de Wieken’. Negentig fanatiekelingen mochten een schilderij van Jan Voerman namaken. 

De expositie wordt geopend door burgemeester Hans Vroomen. Hij is apetrots op zijn eigen schilderijtje dat hij volgens kunstenares Lyda Boekholt met een rood hoofd in elkaar heeft gekwast. Hij schaamt zich niet. ,,Voor het eerst na de middelbare school heb ik weer eens een schilderij gemaakt”, zegt hij terwijl hij zijn kunstwerkje tussen de overige input van schilders heeft geplakt.

Klodder

Na deze opening loopt minimaal zestig man driftig naar de muur vol blauwe en roodkleurige kunst. Welke is van mij? Een schilderij van de bekende schilder Jan Voerman stond model voor alle deelnemers. Sommige plaatjes zijn met een snelle toets neergezet, anderen zijn met chirurgische precisie op het doek tot leven gekomen. Linda Gosse uit Hardenberg heeft meegedaan, samen met haar twee dochters. Na even zoeken wijst ze haar eigen werk aan. Ze volgt al lessen bij Boekholt. ,,En dit was echt super leuk. Het was precisiewerk, terwijl ik zelf liever een beetje klodder. Na twee uur had ik het af. Mijn dochter niet, zij heeft er tien uur over gedaan.” Ze doet een stapje naar achter en is overdonderd door de kleuren. Blauw, rood en geel in vele tinten. 

Verrast

Cursist Paula Clement vindt ook haar werk terug tussen de vierkante plaatjes. ,,Ik ben aangenaam verrast met het eindresultaat, maar ik ben niet zo van de stillevens hoor.” Ook zij doet afstand en trekt de conclusie. ,,Wat is het toch mooi hoe iedereen zijn manier van kijken heeft.” Rolien Mink is het hier roerend mee eens. Ze heeft voor het eerst de kwast eens in de handen genomen met een Voerman als eindresultaat. ,,Ik ga zeker lessen volgen bij Boekholt”, zegt ze resoluut.

Inititief

Boekholt is samen met Tally van Oosterum de initiatiefnemer voor deze expositie als onderdeel van de jaarlijks terugkerende expositie ‘Kunst onder de Wieken’. ,,Tally was hier al mee bezig op school De nieuwe Veste. Die vonden het hartstikke leuk. Via vrienden, cursisten, kinderen en buren zijn we aan de deelnemers gekomen”, vertelt ze. Tot en met augustus zijn deze schilderijtjes te bewonderen in de molen. Boekholt oppert nu al het plan om contact op te nemen voor een vervolg expositie. ,,In de Fundatie in Zwolle. En het Voerman museum in Hattem natuurlijk. Daar horen deze kunstwerkjes natuurlijk thuis.”

 1. Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbreiding koopzondagen; supermarkten vanaf 22 december elke zondag open
  PREMIUM

  Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbrei­ding koopzonda­gen; supermark­ten vanaf 22 december elke zondag open

  Ommenaren kunnen vanaf 22 december elke zondagmiddag boodschappen doen bij de supermarkten in hun stad. Andere winkeliers zullen lang niet alle 52 zondagen van het jaar hun deuren openen, maar waarschijnlijk wel kiezen voor meer dan het huidige aantal van twaalf koopzondagen. Dat is de verwachting van de Handelsvereniging Ommen die momenteel de wensen van de ondernemers in kaart brengt.
 2. Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcarrière bij Heracles door oorlog werd verscheurd
  PREMIUM

  Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcar­riè­re bij Heracles door oorlog werd verscheurd

  ,,Ik ben met de helm op geboren. Er zat een dik vlies om mijn hoofd, sommige mensen geloven dat je dan helderziend bent. Daar doe ik niet aan mee, maar ik luister wel naar mijn gevoel. Dat heeft me in de oorlog een paar keer van de dood gered.’’ Henk Obermeijer uit Hardenberg is dankzij die ‘meevallers’ inmiddels 95 jaar jong, tijd om zijn memoires in boekvorm uit te geven.
 3. Avonturier Jasper Nijland uit Ommen zeilt naar fotografenparadijs Antarctica
  PREMIUM

  Avonturier Jasper Nijland uit Ommen zeilt naar fotografen­pa­ra­dijs Antarctica

  Jasper Nijland, geboren en getogen in de Zwolse buurtschap Herfte en sinds vorig jaar inwoner van Ommen, noemt zichzelf een ‘avontuurlijke wereldreiziger met grote passie voor fotografie, videografie en de agrarische sector’. Medio deze maand wordt een grote droom werkelijkheid: aan boord van een monumentaal zeilschip gaat hij op expeditie naar Antarctica. In de voetsporen van beroemde ontdekkingsreizigers als James Cook, Charles Darwin en Roald Amundsen.

Vechtdal