Volledig scherm
© M Dkrijger

Overdonderd door 90 keer Jan Voerman bij expositie in Ommen

Niemand is hetzelfde en iedereen is uniek. Dat geldt voor mensen, maar ook voor schilderijen. Zelfs wanneer 90 schijnbaar identieke schilderijtjes worden getoond in de Konijnenbeltsmolen in Ommen. De expositie is onderdeel van het jaarlijks terugkerende ‘Kunst onder de Wieken’. Negentig fanatiekelingen mochten een schilderij van Jan Voerman namaken. 

De expositie wordt geopend door burgemeester Hans Vroomen. Hij is apetrots op zijn eigen schilderijtje dat hij volgens kunstenares Lyda Boekholt met een rood hoofd in elkaar heeft gekwast. Hij schaamt zich niet. ,,Voor het eerst na de middelbare school heb ik weer eens een schilderij gemaakt”, zegt hij terwijl hij zijn kunstwerkje tussen de overige input van schilders heeft geplakt.

Klodder

Na deze opening loopt minimaal zestig man driftig naar de muur vol blauwe en roodkleurige kunst. Welke is van mij? Een schilderij van de bekende schilder Jan Voerman stond model voor alle deelnemers. Sommige plaatjes zijn met een snelle toets neergezet, anderen zijn met chirurgische precisie op het doek tot leven gekomen. Linda Gosse uit Hardenberg heeft meegedaan, samen met haar twee dochters. Na even zoeken wijst ze haar eigen werk aan. Ze volgt al lessen bij Boekholt. ,,En dit was echt super leuk. Het was precisiewerk, terwijl ik zelf liever een beetje klodder. Na twee uur had ik het af. Mijn dochter niet, zij heeft er tien uur over gedaan.” Ze doet een stapje naar achter en is overdonderd door de kleuren. Blauw, rood en geel in vele tinten. 

Verrast

Cursist Paula Clement vindt ook haar werk terug tussen de vierkante plaatjes. ,,Ik ben aangenaam verrast met het eindresultaat, maar ik ben niet zo van de stillevens hoor.” Ook zij doet afstand en trekt de conclusie. ,,Wat is het toch mooi hoe iedereen zijn manier van kijken heeft.” Rolien Mink is het hier roerend mee eens. Ze heeft voor het eerst de kwast eens in de handen genomen met een Voerman als eindresultaat. ,,Ik ga zeker lessen volgen bij Boekholt”, zegt ze resoluut.

Inititief

Boekholt is samen met Tally van Oosterum de initiatiefnemer voor deze expositie als onderdeel van de jaarlijks terugkerende expositie ‘Kunst onder de Wieken’. ,,Tally was hier al mee bezig op school De nieuwe Veste. Die vonden het hartstikke leuk. Via vrienden, cursisten, kinderen en buren zijn we aan de deelnemers gekomen”, vertelt ze. Tot en met augustus zijn deze schilderijtjes te bewonderen in de molen. Boekholt oppert nu al het plan om contact op te nemen voor een vervolg expositie. ,,In de Fundatie in Zwolle. En het Voerman museum in Hattem natuurlijk. Daar horen deze kunstwerkjes natuurlijk thuis.”

 1. Voorvechter Lyon (43) uit Nieuw Heeten maakt zich zorgen over risico verspreiding coronavirus bij nertsen: ‘Onze sector heeft het al zo moeilijk’
  PREMIUM

  Voorvech­ter Lyon (43) uit Nieuw Heeten maakt zich zorgen over risico versprei­ding coronavi­rus bij nertsen: ‘Onze sector heeft het al zo moeilijk’

  Nertsenfokkers maken zich wel degelijk zorgen over het risico op verspreiding van het coronavirus rondom hun bedrijven. Dat zegt Lyon Hutten uit Nieuw Heeten, die tot voor kort nog duizenden nertsen hield. Minister Carola Schouten stelde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer nog dat het risico ‘verwaarloosbaar’ is. Hutten: ,,Daar zijn we het niet mee eens.’’
 2. Kanaaldrama bij Beerzerveld nadert apotheose: ‘Bloempotten rammelden in de vensterbank’
  PREMIUM

  Kanaaldra­ma bij Beerzer­veld nadert apotheose: ‘Bloempot­ten rammelden in de venster­bank’

  De ellende langs kanaal Almelo-De Haandrik bij Beerzerveld, Mariënberg en Bergentheim is voelbaar en niet te missen. Huizen zijn verzakt, kelders liepen onder en er wonen gezinnen in noodunits. De waterweg moest voor grote vrachtschepen aangepast worden, met alle gevolgen van dien. Een onafhankelijke commissie presenteert dinsdag haar onderzoeksrapport over de schade. ,,We willen genoegdoening.”

Vechtdal