Volledig scherm
© Thinkstock

Ozb stijging Ommen op één na hoogste met 11,1 procent

OMMEN - Ommen haalt de landelijke top 3 met haar ozb-stijging. Inwoners gaan vanaf volgend jaar 11,1 procent meer onroerendezaakbelasting betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Op de lijst met grootste stijgers moet Ommen alleen de gemeente Haren voor laten gaan.

Waarnemend burgemeester Mark Boumans (nog immer woonachtig in die Groningse gemeente), grapt dat het dus wel 'meevalt' met die 11 procent stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) in Ommen. Uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis is gebleken dat de ozb-stijging in Ommen een procent achterblijft bij die van Haren (12 procent).

Op peil houden
De gemeenteraad van Ommen heeft de stijging goedgekeurd omdat hiermee het voorzieningenniveau in de gemeente op peil kan worden gehouden. "Ommen staat ook voor hoge uitgaven, bijvoorbeeld voor de uitbreiding van sporthal De Carrousel", legt burgemeester Boumans uit. "Daar is drie miljoen euro voor nodig. Ook is geld vrijgemaakt voor betere wegbermen in het buitengebied en gaan we nieuwe scholen bouwen. Verder wordt er flink geïnvesteerd in het centrum van Ommen." Een ander argument voor de extra hoge stijging van de ozb is dat daarmee veel rijksbezuinigingen opgevangen kunnen worden.

Dalfsen
De ozb voor huizenbezitters in de gemeente Dalfsen gaat heel wat minder omhoog, namelijk met 1,62 procent. Het was gemiddeld 284,50 euro, volgend jaar is dat 289,10 euro.

Hardenberg
Het nieuwe tarief in Hardenberg wordt volgende week vastgesteld. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor de verhoging vast te stellen op 4,5 procent, inclusief inflatiecorrectie.

Overigens is de gemeente van plan om in 2018 weer een flinke daling van het ozb-tarief door te voeren. Bij de afgelopen begrotingsvergadering in Hardenberg wist de CDA-fractie hiervoor steun van een raadsmeerderheid te vinden.

Vechtdal