Volledig scherm
Egel. © Ron Jenner Photo Graphic Design

Parende egels houden Ommenaar wakker

videoParende egels die klinken als een slijptol. Het bestaat. Politieagent Jan Voortman in Ommen leert nog elke dag nieuwe dingen, ervoer hij in de vroege uurtjes van de donderdagochtend.

Collega's van Voortman spoedden zich 's nachts naar een bewoner van een huis aan de Van Ruisdaelstraat in Ommen. Daar was iemand ruw gestoord in de nachtrust, door een schril, krijsend geluid. Alsof iemand met een slijptol in de weer was. Op dat tijdstip, vijf uur in de ochtend, geen heel gebruikelijk geluid, dus de kans dat er criminelen aan de gang waren, rechtvaardigden een belletje naar de 'dienders der sterke arm'.

 Meldkamer

De agenten gingen ter plaatse en onderhielden nauw contact met hun collega's in de meldkamer. Iemand met een slijptol werd niet gevonden. Bovendien was het geluid inmiddels ook weer gestopt. In de meldkamer lieten de speurneuzen het er niet bij zitten. Zij surfden het wereldwijde web over en helderden enkele tellen later het mysterie van het schrille geluid aan de Van Ruisdaelstraat op. 

Voortman: ,,Op YouTube hadden ze een filmpje beluisterd, waarna ze doorgaven aan de collega's in het veld dat het geluid waarschijnlijk afkomstig was van parende egels. Ik vond het verhaal zo grappig, dat ik het in mijn domme onschuld op Twitter heb gedeeld. Waarna een dag later inderdaad vele media het bericht hebben overgenomen.''

Waarheid

Egels, stekels, paren; alle bekende grappen waren snel gemaakt en het hilarische verhaal verspreidde zich snel. Resteert nog slechts de vraag of het verhaal van de parende, krijsende egels op waarheid berust, of valt in de categorie 'broodje aap'. Welnu, het eerste is het geval, bevestigt ecoloog Gert Jan Blankena uit Loenen. ,,Ik zit nu in het buitenland, maar kijk maar eens op de website van de zoogdierenvereniging.'' 

Die 'gouden tip' leert onder meer dat de egels in de paringstijd, tussen mei en september, inderdaad nogal luidruchtig zijn. Vooral ook tijdens 'de daad', waarbij het vrouwtje haar achterlijf dusdanig kan bewegen, dat het mannetje haar zonder zich te prikken kan dekken'. Opdat u dat laatste ook meteen weet: egels doen het dus inderdaad vooral 'heel voorzichtig'.

Op de Belgische tv-zender VTM werd al eens aandacht geschonken aan het bijzondere - en vooral harde - geluid van parende egels (vanaf 1.15):

 1. Cultuurhistorisch Centrum Ommen krijgt nieuwbouw en moet ‘parel van het Vechtdal’ worden
  PREMIUM

  Cultuurhis­to­risch Centrum Ommen krijgt nieuwbouw en moet ‘parel van het Vechtdal’ worden

  De droom om één gezamenlijk onderkomen voor de geschiedenis en de streekcultuur van Ommen te realiseren komt steeds dichterbij. Het college van burgemeester en wethouders hebben de plannen rond en aangeboden aan de gemeenteraad. Het gebouw bij de oude molen Den Oordt wordt platgegooid en eind volgend jaar moet er een nieuw gebouw komen voor het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO), de Historische Vereniging en het Toeristen Informatie Punt.
 1. Drugskoper voor vriendenclub krijgt celstraf: ‘maar dealen deed ik niet’
  PREMIUM

  Drugskoper voor vrienden­club krijgt celstraf: ‘maar dealen deed ik niet’

  De 38-jarige Bernardus van den A. kocht en vervoerde voor zichzelf en zijn vrienden cocaïne, amfetamine en GHB, en had een neppistool bij zich om eventuele belagers af te schrikken. Maar aan grootschalige handel in harddrugs, waar het openbaar ministerie hem van verdacht, deed de geboren Kampenaar naar eigen zeggen beslist niet. De rechter gaf hem voor dat laatste dan wel het voordeel van de twijfel, toch moet hij de gevangenis in. ,,De hoeveelheden drugs zijn een celstraf waard.”

Vechtdal