Volledig scherm
Janine Gerardts mag zelf geen opdrachten meer geven aan het adviesbureau van haar vriend. © FFU Press Agency

Raad van Commissarissen onderzoekt integriteit woonbedrijf Ommen

OMMEN - De raad van commissarissen van woningcorporatie De Veste in Ommen start een onderzoek naar de opdrachtverstrekking aan het Limburgse adviesbureau AvW2. De eigenaar van AvW2 heeft een liefdesrelatie met Veste-bestuurder Janine Gerardts.

In een mail - die begin deze week is verstuurd aan alle medewerkers van De Veste en in het bezit is van deze krant - kondigt rvc-voorzitter Jan van Walsem het onderzoek aan: ‘Binnenkort starten wij een onderzoek waarmee wij de marktconformiteit van de opdracht en de opvolging van de governance code in beeld brengen’.

Integer
Woordvoerster Myrthe Honingh laat desgevraagd weten dat het onderzoek wordt ingesteld op instigatie van toezichthouder Autoriteit woningcorporaties. „De raad van commissarissen laat een extern bureau onderzoeken hoe AvW2 anderhalf jaar terug bij De Veste is binnengehaald en of dat marktconform en integer is gebeurd. Daar gaan we natuurlijk wel van uit.”
Ook wordt onderzocht of de door AvW2 geleverde prestaties in verhouding staan tot de bedragen die het bureau in rekening heeft gebracht. Tussen maart 2015 en begin september van dit jaar voerde AvW2 voor ruim 622.000 euro aan opdrachten uit voor de Ommense corporatie. Het eigen onderzoek moet in februari klaar zijn. Belangenverstrengeling AvW2 is zonder aanbestedingsprocedure binnengehaald. Hoewel woningcorporaties niet verplicht zijn aan te besteden, wordt het in de corporatiesector wel aangemoedigd. Om alle schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan. „Het is usance in de sector dat grote projecten worden aanbesteed”, zegt Sleutjes. Het is nog niet bekend wanneer de Autoriteit woningcorporaties haar onderzoek klaar heeft.

Vechtdal