Volledig scherm
Na een proef met vier koopzondagen besloot de gemeente Ommen in 2015 om twaalf koopzondagen per jaar aan te wijzen. © Archieffoto Frank Uijlenbroek

Raadslid en wethouder ChristenUnie botsen over 52 koopzondagen in Ommen

Twee politici van de ChristenUnie botsen in het debat over de uitbreiding van het aantal koopzondagen in de gemeente Ommen van twaalf naar 52. Raadslid Gerard Marsman is tegen het vrijgeven van de zondagsopenstelling van winkels, wethouder Bart Jaspers Faijer verdedigt het collegevoorstel vol overtuiging.

Raadslid Marsman van de ChristenUnie (CU), die samen met het CDA en Lokale Partij Ommen (LPO) het college van burgemeester en wethouders vormt, heeft grote moeite met het voorstel om ondernemers voortaan zelf te laten beslissen of ze op zon- en feestdagen hun winkel 's middags openen. Waarom niet gekozen voor een beperkt aantal koopzondagen meer dan nu? 

Kerkelijke bezwaren

Marsman wijst er op dat bijvoorbeeld de vertegenwoordiger van de Evangelische gemeente 'zich distantieert’ van het advies van de klankbordgroep om alle zondagmiddagen de winkels te kunnen openen. En dat de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt van Ommen-Noord/Oost en Ommen-West in een brief aan de gemeenteraad schreven dat ze zich wel hadden aangemeld voor de klankbordgroep, maar niet waren uitgenodigd. Ook zij zouden tegen een totale vrijstelling van de koopzondag hebben gestemd. In de klankbordgroep zaten nu vertegenwoordigers van Ondernemersfonds centrum Ommen, Ondernemersvereniging 

Ommen, Handelsvereniging Ommen, Platform Recreatieondernemers Ommen, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Ommen, Evangelische kerken, Protestante Kerken en de Rooms-Katholieke kerken. Op advies van de protestante en katholieke kerken wordt in de nieuwe verordening winkeltijden in de gemeente Ommen opgenomen dat winkels niet vóór 12.00 uur open mogen, zodat gelovigen zondagochtend eerst in alle rust de eredienst kunnen bezoeken. 

Vragenlijsten

Uit enquêtes bleek dat 61 procent van de inwoners en 54 procent van de ondernemers voor het uitbreiden van de openstelling van winkels in de gemeente Ommen is. Voor het volledig vrijgeven van de zondagsopenstelling is 52 procent van de inwoners en 45 procent van de ondernemers. Maar volgens Marsman wordt dit genuanceerde beeld nog vertekend door het meetellen van horecaondernemers. Als die niet zouden worden meegerekend zou maar 48 procent van de middenstanders vóór verruiming zijn, minder dan de helft dus. Meedoen aan koopzondagen is vrijwillig. ,,Hoe zit dat voor medewerkers die zondag niet willen werken, hoe wordt hùn vrijwilligheid gewaarborgd?’’, wilde Marsman weten.

Volledig scherm
Bart Jaspers Faijer. © Foto gemeente Staphorst

Willekeurige selectie

Wethouder Jaspers Faijer stelt dat het onderzoek naar ruimere openingstijden voor de winkels is gehouden zoals afgesproken in het coalitieakkoord van de drie Ommer collegepartijen. De keuze van de ondernemers die vragenlijsten mochten invullen was volstrekt willekeurig, zij werden blind geselecteerd uit een lijst van de Kamer van Koophandel. Het aantal van 65 ondernemers is volgens de wethouder representatief en levert 99 procent betrouwbaarheid op. 

Kerken gehoord

De klankbordgroep was volgend de CU-wethouder breed samengesteld, met vertegenwoordigers uit alle geledingen van de Ommer samenleving met een uitgebreid netwerk. ,,De afvaardiging van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt is niet uitgenodigd, maar drie andere kerken waren wel vertegenwoordigd, hun geluid is gehoord’’, aldus de wethouder, die benadrukt dat het college met dit 'doordachte voorstel’ het ‘algemeen belang van Ommen’ dient. Ook al ligt dat gevoelig bij kleine ondernemers en kerken. ,,Of winkels open gaan bepalen de ondernemers zelf. Medewerkers moeten ook zelf de keuze maken of ze op zondag willen werken.’’

Op donderdag 28 november moet de gemeenteraad besluiten over het collegevoorstel. Als een meerderheid instemt met de verruiming kan die al in december worden ingevoerd.

Vechtdal