Publiek is vanwege de coronacrisis niet welkom bij de raadsvergadering in het gemeentehuis van Ommen.
Volledig scherm
Publiek is vanwege de coronacrisis niet welkom bij de raadsvergadering in het gemeentehuis van Ommen. © Google Streetview

Raadsvergadering Ommen gaat vanavond door, maar zonder publiek

De voor vanavond geplande vergadering van de gemeenteraad van Ommen gaat ondanks de coronacrisis door. ,,Op de agenda staan enkele besluiten die nu wel genomen moeten worden’’, vertelt raadsgriffier René Tenkink, ,,daarnaast noemt de Rijksoverheid op haar website vergaderingen van lokale overheden als een van de uitzonderingen op het verbod van bijeenkomsten met meer dan drie personen. Gemeenteraden mogen dus gewoon vergaderen.’’

Wel neemt Ommen maatregelen om zo min mogelijk mensen samen te brengen. Publiek is niet welkom en de agenda is beperkt. Om geldige besluiten te kunnen nemen moeten negen raadsleden aanwezig zijn; dat is de helft plus één van de zestien raadsleden. Tijdens de vergadering wordt Robin Hutten geïnstalleerd als nieuw raadslid voor de VVD, als opvolger voor Ilona Lagas. 

Niet meer dan elf raadsleden

Afspraak is dat de oppositiepartijen na die installatie met vijf raadsleden aanwezig zijn, en de collegepartijen met zes. Naast burgemeester Hans Vroomen is wethouder Ko Scheele aanwezig, hij is de portefeuillehouder bij twee agendapunten: een hamerstuk over vervangingsinvesteringen voor het openluchtzwembad zodat badgasten komende zomer verwelkomd kunnen worden, en de behandeling van het bestemmingsplan voor de nieuwe brede school Kindplein West. 

Drie ambtenaren

De raadsgriffier wordt vergezeld door twee andere ambtenaren. Publiek kan de raadsvergadering vanavond vanaf 19.30 uur live volgen via de website van de Ommer raad.

  1. In de voetsporen van onze bevrijders: De vrijheid komt in Gramsbergen met een rouwrand
    PREMIUM
    Podcast

    In de voetsporen van onze bevrijders: De vrijheid komt in Gramsber­gen met een rouwrand

    Terwijl de geallieerden in Gelderland en Zuid-Overijssel nog in felle gevechten zijn verwikkeld, duiken in Noord-Overijssel plots Canadese troepen op. Ze brengen de vrijheid in het Vechtdal. In Gramsbergen en Ane vloeien niet alleen tranen van blijdschap. Onze verslaggever, historicus Niek Megens, trekt mee in het voetspoor van de bevrijders. Vandaag deel 3: vrijheid met een rouwrandje in Gramsbergen.

Vechtdal