Volledig scherm
Raedthuys wil een zonnepark realiseren onder de twee meest zuidelijk gelegen windturbines in windpark De Veenwieken, gelegen tussen de Driehoekweg, Dwarsweg en Schapendijk. Op deze visualisering wordt het zonnepark belicht vanaf de Driehoekweg, vanuit een hoger perspectief. © Raedthuys Pure Energie

Raedthuys wil windmolens Veenwieken combineren met zonnepark

Raedthuys Pure Energie heeft prille plannen voor een 20 hectare groot zonnepark tussen de twee zuidelijke windmolens van Windpark De Veenwieken, ten zuiden van Dedemsvaart. Er lopen nog geen procedures voor vergunningen, eerst wordt op een inloopavond de mening van omwonenden en andere belangstellenden gepeild. Het zonnepark kan 20 miljoen kWh per jaar opwekken, dat is 25 procent van het totale elektriciteitsverbruik in de gemeente Ommen.

De eigenaar van de grond waarop Raedthuys Pure Energie de komende maanden vier van de tien geplande windmolens in park De Veenwieken laat verrijzen, wil ook meewerken aan realisering van een zonnepark. Raedthuys zou zo'n combinatie van windturbines en zonnepanelen graag verwezenlijken, omdat dan veel meer duurzame energie geproduceerd kan worden. Elke turbine produceert ongeveer 6 tot 7,5 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar aan elektriciteit. De vier turbines die Raedthuys in De Veenwieken bouwt leveren samen dus 24 tot 30 miljoen kWh op. De 20 hectare aan zonnepanelen onder de twee meest zuidelijk gelegen windmolens hebben een verwachte opbrengst van 20 miljoen kilowattuur groene stroom per jaar. In 2017 verbruikten huishoudens en bedrijven in de gemeente Ommen samen circa 81 miljoen kWh. Het beoogde zonnepark wekt dus alleen al circa 25 procent van het totale elektriciteitsverbruik in de gemeente Ommen op. 

Prille plan

Het idee is nog heel pril. Er is nog geen exacte planning, er zijn nog geen vergunningen aangevraagd, ook lopen er geen andere formele procedures, zo benadrukt Raedthuys Pure Energie. Ook is nog niet besloten of de zonnepanelen op het zuiden worden gericht of een zogeheten oost-west-opstelling krijgen, waarbij de helft van de zonnepanelen naar het oosten en de andere helft naar het westen worden gewend.

Informatiebijeenkomst

Het energiebedrijf wil eerst de mening horen van omwonenden, maatschappelijke organisaties en andere betrokkenen en weten welke vragen en ideeën er leven over dit initiatief. In samenspraak met omwonenden wil Raedthuys een concreet plan opstellen waarbij ook afspraken gemaakt kunnen worden over landschappelijke inpassing en het financieel mee laten profiteren van de omgeving. Streven is om 25 procent van de opbrengst beschikbaar te stellen aan omwonenden, bijvoorbeeld via een energiecoöperatie. Iedere belangstellende is welkom op een informatiebijeenkomst. Die is op woensdag 23 januari in dorpshuis Ommerkanaal, Ommerkanaal West 22 in Ommen en begint om 19.30 uur.

Volledig scherm
Plattegrond met beoogde locatie van het zonnepark in Windpark De Veenwieken. Het rechthoekige gebied dat is aangegeven met de blauwe lijn op de plattegrond is de plek van het beoogde zonnepark. De tien zwarte puntjes in het gebied zijn de plekken waar de tien windmolens van Windpark De Veenwieken komen. Het gebied wordt begrensd door de Verlengde Zestiende Wijk, de Van Rooijens Hoofdwijk/Driehoekweg, de N36, de Schapendijk en het Ommerkanaal. © Raedthuys Pure Energie
 1. Vilsterse scholieren gaan meer bewegen en leren in natuurrijke omgeving
  PREMIUM

  Vilsterse scholieren gaan meer bewegen en leren in natuurrij­ke omgeving

  ,,Het Natuurrijk, wat een mooie school’’, roept burgemeester Hans Vroomen enthousiast als hij samen met vier leerlingen van de Vilsterse basisschool de nieuwe naam van de in 1923 geopende Sint Willibrordus heeft onthuld. Na ruim 95 jaar is het tijd voor een ander onderwijsconcept, waarin de nadruk ligt op meer bewegen en buitenonderwijs. De dorpsschool op landgoed Vilsteren is nu een ‘integraal kindcentrum’, met op één centrale plek kinderopvang en een basisschool, voor kinderen van nul tot dertien jaar. 'Leren doen we buiten', is het motto.
 1. De Vries fietst gejaagd door de wind als middeleeuwse abt van Sibculo naar Haren
  PREMIUM

  De Vries fietst gejaagd door de wind als middeleeuw­se abt van Sibculo naar Haren

  Pinksterzaterdag, vroeg in de ochtend, harde wind en regen geselen het Vechtdal. In zijn woonplaats Zwolle stapt Mink de Vries met fiets in de trein richting Hardenberg, om vanaf het voormalige Cisterciënzer klooster Sibculo het spoor te volgen van de grootste kloosterhervormer van Noord-Nederland, de middeleeuwse abt Boyng. In zijn witte pij en zwarte stola moet hij aan het eind van de middag via Gramsbergen, Ane, Coevorden, Rolde, Assen, Kloosterveen en Vries in Haren arriveren. Met het stormachtige weer lijkt een helse tocht in het verschiet voor de 56-jarige docent levensbeschouwing van het Agnieten College in onder meer Nieuwleusen. ,,Maar ik had alle goden mee, en de wind in de rug, dus ik was overal eerder dan gepland waardoor ik meer tijd had om rond te kijken en mensen te spreken.’’

Vechtdal