Volledig scherm
© Thinkstock

Skeelerpiste Ommen op de lange baan

OMMEN - Een wedstrijdbaan voor skeeleren in Ommen zal moeten wachten. De club is er nu te klein voor. Eerst maar eens een oefenpiste.

Er komt voorlopig geen skeelerbaan in Ommen. Binnen schaatsvereniging De Doorloper is momenteel te weinig jeugd actief, vertelt secretaris Wim Feddema.

In Ommen ontbreekt het aan oefenmogelijkheid voor skeeleren. "Daar zijn we druk naar op zoek. Als dat er is, denken we te kunnen starten met skeelertrainingen voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Op termijn zou dan een echte skeelerbaan aangelegd kunnen worden."

Het oorspronkelijke plan van De Doorloper was om de schaatsbaan in het Laarbos te verharden met een asfaltlaag. Daar is de vereniging van teruggekomen. "Het was een mogelijkheid. Met een asfaltbaan heb je sneller schaatsijs in de winter. Maar het bestemmingsplan laat het niet toe om in het groen van Het Laar een verharde baan aan te leggen. Bovendien heeft een asfaltbaan veel te lijden van bevriezing."

Oefenbaan
Sportpark Westbroek als alternatieve locatie voor een wedstrijdbaan viel af omdat daar niet voldoende ruimte is voor een officiële skeelerbaan. Wel is gekeken of daar een oefenbaan aangelegd kan worden.

Feddema: "We waren ver op weg met de plannen. Maar ondertussen zagen we dat de skeeleraars in onze vereniging het opgaven. We kunnen nu alleen maar trainen op de wedstrijdbaan in Heerde. Dat is lastig. Je moet ouders iedere keer vragen voor vervoer. Daarom denken we dat een oefenbaan in Ommen een betere optie is."

De plannen zijn nu op de lange baan geschoven. Feddema: "Je praat gauw over enkele tonnen aan kosten. Dat is een lange weg, maar het kan met subsidies en sponsoring wel realiteit worden."

Volgens Feddema trekt met de aanleg van een skeelerbaan de interesse aan. "Vorig jaar hebben we skeelerclinics georganiseerd in een bedrijfshal aan de Slaghenweg. Daar kwamen best veel kinderen op af. Naderhand werden we gebeld door ouders of we daar mee verder gaan. We proberen via de scholen kinderen te interesseren. Nu zijn we weer op zoek naar een locatie voor clinics. Die hallen zijn vaak tijdelijk beschikbaar."

Toerfietsen
Behalve skeeleren is De Doorloper actief met ontwikkelen van toerfietsen. "Voor ons als schaatsclub is dat vooral zomertraining. Maar er is een grote groep leden die het ook te doen is om mee te doen aan activiteiten van Nederlandse Toerfietsunie. De Doorloper heeft zich daarom aangesloten bij de NTFU. Die fietsactiviteiten willen we ook uitbreiden."

Hiermee reageert De Doorloper op het uitblijven van ijswinters. "Daardoor slinkt ons ledenaantal. We hebben minder seizoenkaartabonnees en daardoor minder inkomsten. Het is lastig om dan de kosten van onze accommodatie op te brengen. We zitten eigenlijk te wachten op een koude schaatswinter."

Vechtdal