Volledig scherm
Het standbeeld van Reinier Paping in Ommen. © GinoPress B.V.

Snel nieuw en steviger beeldje van Paping in centrum Ommen

Het gehavende standbeeld van Reinier Paping in het centrum van Ommen wordt spoedig vervangen door een nieuw exemplaar. 

Dat verwacht de kunstenares Loeki Leeuwerik uit Arriën (een buurtschap van Ommen) die het beeld ooit maakte. Er wordt een nieuw exemplaar bij een gieter in Brabant gegoten.

Kwetsbaar

Ommen eert zijn oud-inwoner met het standbeeld. Want het was immers Paping die in 1963 onder extreme weersomstandigheden de Elfstedentocht won. Exact vijftig jaar later is het werk in bijzijn van Paping onthuld. 

Het kunstwerk beschadigde al eens bij een transport toen het tijdelijk weggehaald moest worden vanwege bouwwerkzaamheden. Toen werd het hersteld. Maar ook daarna bleek het kwetsbaar. Er ontstonden scheurtjes in de beentjes en schaatsjes. Leeuwerik vermoedde vorig jaar dat dit als gevolg van vandalisme was. Zij sloot een poging tot diefstal uit. Het beeld is van nepbrons gemaakt.

Hekwerk

Om meer schade te voorkomen plaatste de gemeente Ommen een hekwerk om het standbeeld heen. Dat staat er nu nog steeds, ook het gehavende beeldje. Achter de schermen wordt nu dus hard gewerkt aan een nieuw exemplaar. Leeuwerik: ,,We hebben een levering van een nieuw beeld eind februari afgesproken, maar daar kunnen zomaar een paar weken over heen gaan. Er zijn niet zoveel gieters in het land. Ze hebben het altijd druk. Maar ik verwacht wel dat ze eerdaags ermee klaar zijn.’’ 

Steviger

Volgens Leeuwerik is er voor gekozen het beeldje opnieuw te laten gieten om het direct steviger te maken dan de eerste versie. Zo moet worden voorkomen dat het weer snel er gehavend bij staat. ,,Maar vandalisme kun je nooit voorkomen’’, zegt de beeldhouwster. 

De gemeente Ommen is eigenaar van het beeldje. Volgens Leeuwerik betaalt Ommen de kosten van het nieuwe exemplaar.

Vechtdal