Volledig scherm

SP-kamerlid Ronald van Raak: 'Wachtgeldregeling politici moet van tafel'

DEN HAAG/OMMEN - SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak wil af van de wachtgeldregeling voor politici. "Voor hen moet de gewone WW gaan gelden." Van Raak zal dit najaar daarom een initiatiefwet indienen in de Tweede Kamer. Zijn voorstel wordt volgens hem kracht bijgezet door het bericht van de Stentor dinsdag dat oud-burgemeester Marc-Jan Ahne van Ommen ruim drie jaar recht heeft op wachtgeld, een bedrag dat kan oplopen tot een kwart miljoen.

Geld dat de gemeente moet ophoesten. Ahne heeft zijn ontslag ingediend nadat hij was betrapt op diefstal van 700 euro uit het huis van een vriend.

"Het toont aan waarom speciale regelingen voor politici niet kloppen. Het klopt gewoon niet. Gewone mensen in zo'n situatie kunnen fluiten naar WW of een andere uitkering. Veel mensen ergeren zich aan het openbaar bestuur door dit soort regels."

De wachtgeldregeling voor burgemeesters en wethouders houdt geen rekening met de redenen voor ontslag. Zelfs oneervol ontslag, of rechterlijke veroordelingen zijn geen argument om het recht op wachtgeld te verbeuren. "Het is in de wet vervat", zegt een woordvoerster van het Genootschap van Burgemeesters.

Vechtdal