Volledig scherm
Het beeld van schaatser Reinier Paping, de oud-Ommenaar die in 1963 de Elfstedentocht won, is terug in Ommen. De nieuwe versie is wat steviger dan het oorspronkelijke beeld. © GinoPress B.V.

Steviger Reinier Paping terug op zijn plek aan de Vecht in Ommen

Reinier Paping is weer terug aan de Vecht in Ommen. Het nieuwe standbeeld van nepbrons is steviger dan het oorspronkelijke beeld, dat werd gemaakt door kunstenares Loeki Leeuwerik uit de Ommer buurtschap Arriën.

Ommen eert zijn oud-inwoner met het standbeeld. Het was immers Paping die in 1963 onder extreme weersomstandigheden de Elfstedentocht won. Exact vijftig jaar later is het werk in bijzijn van Paping onthuld.

Kwetsbaar

Het kunstwerk van Leeuwerik bleek kwetsbaar en beschadigde al eens bij een transport toen het vanwege bouwwerkzaamheden tijdelijk weg moest. Na herstel ontstonden scheurtjes in de beentjes en schaatsjes.

De kunstenares vermoedde dat dit een gevolg van vandalisme was. Een poging tot diefstal sloot Leeuwerik uit, omdat het beeld van nepbrons is gemaakt. Om meer schade aan het standbeeld van Paping te voorkomen, plaatste de gemeente Ommen een hekwerk om het gehavende beeldje.

Steviger

Van het oude beeld, dat enkele weken geleden van de sokkel werd gehaald, is een mal gemaakt. Hiermee is in Brabant een nieuw beeld gegoten, dat steviger is dan de eerste versie. Om te voorkomen dat het er snel weer gehavend bij staat.

Volgens kunstenares Leeuwerik betaalt de gemeente Ommen, die eigenaar is van het beeldje, de kosten van het nieuwe exemplaar dat inmiddels weer op de vertrouwde plek aan de Vecht staat.

 1. Recreatievaart wacht met smart op Vechtvlinder-sluizen
  PREMIUM

  Recreatie­vaart wacht met smart op Vechtvlin­der-slui­zen

  Op de donderdag voor Pasen start traditiegetrouw de recreatievaart op de Overijsselse Vecht. Het hart van menig watersportliefhebber klopt deze jaargang extra snel omdat de hele rivier binnenkort eindelijk bevaarbaar is, vanaf de Duitse grens bij De Haandrik tot aan de monding in het Zwarte Water bij Zwolle. Dat is te danken aan de sluizen die zijn aangelegd naast de stuwen bij Diffelen en Junne. Er is echter één probleem: die nieuwe sluizen gaan pas op 1 juni open omdat de innovatieve zelfbedieningssystemen de komende weken eerst nog getest moeten worden.
 2. Gasloos bouwen in Vlierlanden verplicht: Ommenaren dreigen kavel terug te geven
  PREMIUM

  Gasloos bouwen in Vlierlan­den verplicht: Ommenaren dreigen kavel terug te geven

  De gemeente Ommen staat niet toe dat er op een gedeelte van de Vlierlanden woningen gebouwd gaan worden die alsnog een gasaansluiting krijgen. Een groep potentiële bewoners overweegt nu om kavels terug te geven, omdat de kosten van het verplicht gasloos bouwen de pan uit zouden rijzen. ,,Een stijging van minimaal 16.000 tot circa 25.000 euro. Disproportioneel, en dusdanig hoog om teruggave te overwegen.”

Vechtdal