Volledig scherm
Het beeld van schaatser Reinier Paping, de oud-Ommenaar die in 1963 de Elfstedentocht won, is terug in Ommen. De nieuwe versie is wat steviger dan het oorspronkelijke beeld. © GinoPress B.V.

Steviger Reinier Paping terug op zijn plek aan de Vecht in Ommen

Reinier Paping is weer terug aan de Vecht in Ommen. Het nieuwe standbeeld van nepbrons is steviger dan het oorspronkelijke beeld, dat werd gemaakt door kunstenares Loeki Leeuwerik uit de Ommer buurtschap Arriën.

Ommen eert zijn oud-inwoner met het standbeeld. Het was immers Paping die in 1963 onder extreme weersomstandigheden de Elfstedentocht won. Exact vijftig jaar later is het werk in bijzijn van Paping onthuld.

Kwetsbaar

Het kunstwerk van Leeuwerik bleek kwetsbaar en beschadigde al eens bij een transport toen het vanwege bouwwerkzaamheden tijdelijk weg moest. Na herstel ontstonden scheurtjes in de beentjes en schaatsjes.

De kunstenares vermoedde dat dit een gevolg van vandalisme was. Een poging tot diefstal sloot Leeuwerik uit, omdat het beeld van nepbrons is gemaakt. Om meer schade aan het standbeeld van Paping te voorkomen, plaatste de gemeente Ommen een hekwerk om het gehavende beeldje.

Steviger

Van het oude beeld, dat enkele weken geleden van de sokkel werd gehaald, is een mal gemaakt. Hiermee is in Brabant een nieuw beeld gegoten, dat steviger is dan de eerste versie. Om te voorkomen dat het er snel weer gehavend bij staat.

Volgens kunstenares Leeuwerik betaalt de gemeente Ommen, die eigenaar is van het beeldje, de kosten van het nieuwe exemplaar dat inmiddels weer op de vertrouwde plek aan de Vecht staat.

  1. Pim verhuisde met zijn broze botten 3 keer in 4 jaar. Nu is hij thuis in Ommen. Eindelijk
    PREMIUM

    Pim verhuisde met zijn broze botten 3 keer in 4 jaar. Nu is hij thuis in Ommen. Eindelijk

    De guitige lach hangt dan eindelijk in het fotolijstje, op de deur voor het appartement waar Pim van den Brink sinds afgelopen maandag woont. Er is de afgelopen jaren heel wat afgezeuld met de 23-jarige Ommenaar. Drie verhuizingen in vier jaar, maar na een verblijf aan de Ommeresstraat heeft hij zijn plek gevonden in De Esrand. Een verbouwd en modern complex van Baalderborg Groep. ,,Nu ben ik hier, en blijf ik hier. Dit is Ommen, en hier voel ik me thuis.”

Vechtdal